Annonse
Etter å ha tilbrakt en helg i Bodø ble Trygve Olaussen imponert. Foto: Avisa Nordland

Hvorfor får de det til i Bodø, men ikke i Tromsø

Etter å ha tilbrakt en helg i Bodø ble jeg imponert over hva de har fått til der.

Hovedvegen inn til byen var en opplevelse i seg selv. Med firefeltsveier og flotte opplyste tuneller og med rundkjøringer belagt med kunstverk i midten. Flotte velholdte sentrumsgater og fine parker. Selv høyhusene som er bygd de siste årene var imponerende veltilpasset. Det står i sterk kontrast til det vi ser i vår egen by på så mange områder. Her bygges høyhus midt i en småhusbebyggelse. Med få unntak er det stort sett et lappeteppe av dårlige veger og trafikkaos spesielt i rushtiden, hvor nesten bare vi som bor her, vet hvor man har lov til å kjøre.

Jeg har personlig ikke noe forhold til Bodø men det er min oppfatning at de folkevalgte der har en annen tilnærming til å finne gode løsninger

Man blir oppfordret til å reise kollektivt, men det finnes knapt kollektivfelt. Bussene står og stanger i de samme køene som bilene. Flere steder har man også fjernet busslommene slik at bussene må stoppe i vegbanen og dermed skaper enda mere unødig kødannelse og enda mere forurensning. Dette i en by som fra før av sliter med forurensning, spesielt om våren. Ofte oppstår det også farlige situasjoner med studenter og skoleelever som forsøker å krysse vegen når trafikken står bom stille.  Noen steder er fortauet nesten bredere en vegen slik som langs Prestvannet.

Hva med å satse mere på kollektivfelt istedenfor gigantiske fortau.

Hvordan det skal bli når tunellen stenges i to år, blir interessant.

Det er ikke lett å forstå hva som er årsaken til så mange rare løsninger.

Hvor er den helhetlige planleggingen?

Det går knapt en uke mellom hver gang det skrives noe i avisen som kommunen har gjort feil. Det være seg overskridelse, dårlig planlegging og for ikke å snakke om de uendelige lange beslutningsprosesser som har hemmet utviklingen over mange år. Hvorfor bruker man så lang tid på å bli enige i Tromsø?

Hvordan kommunen skal klare å løse sine lovpålagte oppgaver fremover, er svært bekymringsfullt. Spesielt nå når tilflyttingen til Tromsø har begynt å avta, og dermed mindre skatteinntekter. De store utgiftene med Tromsøbadet går utover både gamle og unge som må lide for dette i lang tid fremover.

Alt dette gjør noe med bolysten, og man spør seg, tør man bli gammel i Tromsø?

Hva vil kommunen gjøre med alle disse utfordringene?

Hva med å starte med det som med enkle midler kan gjøres for å skape trivsel og positivitet. Fullføre og ferdigstille forskjønning rundt omkring i byen.

Storgata som er byens paradegate illustrerer langt på veg hvor rotete alt er blitt i byen vår. Blir dette også et provisorium.

Eller torget på Nerstranda , som kunne blitt et flott samlingssted for både voksne og barn. Dersom det skal være kunst det som har stått der i flere år, så er det ytterst få som vet hva det skal forestille. Det blir spennende å se hva kommunen denne gang har tenkt å gjøre her.

Torget er etterhvert blitt helt overtatt av måsen med måseavføring på nesten hver eneste hustak i sentrum. I Sjøgata er det gamle torgsentret nærmest blitt et fugleberg. Jeg tror ikke turistene som kommer hit til Tromsø opplever dette som veldig eksotisk. Begrepet Nordens Paris begynner etterhvert å få et noe falmete preg.

Kongeparken Hva med litt hekker og beplanting slik at parken passer bedre til navnet sitt. Det kunne blitt et flott amfi med orkesterplass og flotte sitteområder. Byen trenger en utendørsscene og her er mange muligheter.

Men det finnes lyspunkter. Det nye kvartalet utafor Rødbanken med Kirkeparken og Helmersen som et flott eksempel på å skape trivelig byrom. Man burde heie på de som får det til isteden for å snakke ned byer som greier å skape gode løsninger.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse