Annonse
KORONA-AVLYST: Det er trist at festspillene i Nord-Norge er helt avlyst, skriver Gro Reppen. Bildet er fra et tidligere festspill i Harstad. Foto: Nordlys-arkiv

Hvorfor blir det ingen festspill i Nord-Norge?

Korona medfører en digitialisering vi knapt har sett maken til, og i et tempo som er imponerende. Plutselig kan vi shoppe kulturelle opplevelser fra hele verden. Vi inviteres inn i museer, festivaler, konserter, foredrag med mere online. Det er et eventyr av muligheter som åpnes opp. Og greia er at det gir lyst til å oppsøke stedene fysisk når du først er invitert inn digitalt. Det er rett og slett fantastisk å sitte ved kjøkkenbordet å ta del i alt som åpner seg opp digitalt. Rom som inntil nå har vært stengt for alle de som ikke bor i umiddelbar nærhet.

Det var digital åpning av festspillene i Bergen. En by jeg har bodd i store deler av mitt liv. I år kommer festspillene rett hjem til oss helt gratis (https://fib.no/). I tråd med smittevernregler er det laget et eget utendørsprogram  for å gi mennesker i byen uventende kunstneriske opplevelser som får dem til å stoppe opp. En slik strategi gjør det sannsynlig at nye publikumsgrupper får øynene opp for festspillene i Bergen.

Derfor er det trist at festspillene i Nord - Norge er avlyst. At det ikke finnes en digital utgave i mindre format, og et publikumsprogram for folk ute i Harstad. Det er helt sikkert gode grunner for avlysning, men det medfører at de Nord - Norske festspill går glipp av en unik mulighet til å nå ut til mange fler enn de som normalt er på festspillene. Og Harstad mister en arena for unik markedsføring som attraktiv region og informasjon om hva byen kan by på til folk som vurderer å ta turen nord, og til festspillene når de igjen er tilbake i normal drift. Skjønt normal drift? Jeg tror ingen kan gå videre som før uten å tenke digitale løsninger som inviterer de mange med i tillegg til de få som fysisk kjøper billetter på stedet.

Derfor håper jeg at festspillene i Nord - Norge aldri mer blir avlyst, men at andre løsninger klekkes ut til det beste for byen, regionen og landsdelen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse