Annonse
Ragni Løkholm leder kvinnenettverket i Troms Ap. Her kommenterer hun en kronikk om kvinnekamp og likestilling fra spaltist Anki Gerhardsen i Aftenposten.

Bruk kvinnedagen til å snakke om kvinnekamp

Vi bør ikke skape et inntrykk av at det ikke er nok av kvinnekamper å ta av, at noe annet nå er så viktig at vi ikke kan snakke om kvinners rettigheter før det er løst - og heller ikke skape et inntrykk av at kvinnekamp på noen som helst måte forverrer gutters og menns situasjon. Det gjør den ikke.

Da jeg gikk på ungdomsskolen, var jeg den eneste (erklærte) feministen i min klasse. Nokså ofte gikk gutter sammen om å skulle diskutere med meg, utfordre meg på hva om hva som ikke var likt, hvor stort problemet egentlig var, etc. Jeg brukte alltid da å nevne et område hvor menn blir diskriminert, eller hvor menn er i mindretall. Det hadde samme effekt hver gang; guttene ble litt overrasket og nikket, liksom anerkjennende. Og jeg gikk fornøyd videre. Likestillingskamp ble med ett legitimt i deres øyne.

Anki Gerhardsen har helt rett i at det er massevis av kamper som spesielt unge gutter trenger at vi voksne skal ta for dem. Men hun tar helt feil når hun pålegger kvinner alene det ansvaret, og når hun sier at det må skje på kvinnedagen.

Det må være lov til å kjempe for kvinners rettigheter og mer likestilling, som selvsagt kommer alle til gode. Det er unødvendig å sette grupper opp mot hverandre, på den måten som Gerhardsen gjør her.

Det er ikke nytt at kvinner pålegges ansvaret for både å kjempe for seg selv, de som kommer etter (jenter), fattige kvinner, gutters rettigheter - og kanskje også menn? For at menn få lik rett til foreldrepenger, lik rett til permisjon, lære seg å identifisere og sette ord på følelsene sine, ikke falle utenom, ha krisesenter med avsatte plasser til menn, bli møtt av en dommer som ikke diskriminerer basert på kjønn i barnefordelingssaker - listen er lang over saker hvor jeg allerede i mange år har jobbet for menns rettigheter (stort sett sammen med andre kvinner).

Jeg tar gjerne disse kampene, fordi de handler om hvordan samfunnet vårt skal være, fordi mer likestilling er bra for alle, og fordi ingen er fri før alle er fri.

Men hvorfor kan vi ikke ta denne kampen alle de andre dagene og ikke minst på mannsdagen?

Det er en kjent øvelse å sette størrelser og “svake” grupper opp mot hverandre. Det gjør den ikke mer relevant eller treffende. Likestilling er ikke en kake som det blir mindre igjen av når noen forsyner seg.

Store deler av det jeg bruker tiden min på i frihets-, kvinne- og likestillingskamp, er jo nettopp at det skal være færre båser vi presses inn i, og større rom å boltre seg i - for alle. Det er bra for både jenter og gutter. På samme måte som det er bra for både menn og kvinner med et mer likestilt arbeidsliv og familieliv.

Gutter diagnostiseres i større grad enn jenter - og jenter er underdiagnostisert i større grad enn menn. Kvinner dominerer høyere utdanning, bortsett fra på toppen - og kvinneyrker er kronisk mindre betalt enn menn. Ingeniører sammenlignet med sykepleiere, f eks. (skulle ikke trodd at det var like lang utdanning). Kvinnehelse, som i årevis har lidd og fremdeles lider fordi utgangspunktet i samfunnet, også her, er mannskroppen - som reagerer annerledes på medisiner, har andre symptomer, etc.

Kort fortalt: Vi bør ikke skape et inntrykk av at det ikke er nok av kvinnekamper å ta av, at noe annet nå er så viktig at vi ikke kan snakke om kvinners rettigheter før det er løst - og heller ikke skape et inntrykk av at kvinnekamp på noen som helst måte forverrer gutters og menns situasjon. Det gjør den ikke.

Kvinnekamp har som mål mer likestilling, og det styrker også gutter og menns situasjon.

For øvrig vil jeg gjerne oppfordre til å rette særlig oppmerksomhet mot gutter og menns utfordringer på mannsdagen, 19. november. I år er det på en torsdag, jeg foreslår at vi møtes på Stortorget kl 17:00.

  • Innlegget ble først publisert på Ragni Løkholms Facebook-side

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse