Annonse
I 1975 ble den sør-vietnamesiske hovedstaden Saigon inntatt av nord-vietnamesiske styrker, noe som markerte slutten på krigen. Foto: NTB Scanpix

Hvorfor kriget USA i Vietnam?

Historieinteressert pensjonist Johannes Hansen med sitt syn på krigen i Vietnam.

Da de amerikanske styrkene forlot Sør-Vietnam 1973, var vi en del her i Norge som ble betenkt.

“Vårt elskede” Facebook er kommet i hardt vær på grunn av at ledelsen slettet dette bildet sentralt, som bl.a. var lagt inn av vår statsminister. Grunnen var at en av de forbrente ungene, en jente, var “kliss naken”. Facebook-ledelsen hevdet de gjorde dette av preventive, anti-pedofile årsaker. Jeg tror nå helst det var på grunn av alle disse religiøse rundt omkring i verden som ikke tåler å se bar hud, forbrent elle ikke. Siden snudde de og tillot akkurat dette bildet - på grunn av bildets ikoniske status. Historikere mener at nettopp dette bilde førte til at opinionen i USA (og Vesten for øvrig) mot krigføringen i Vietnam ble så sterk at USA trakk seg ut ved årsskiftet 1972-73.

I årenes løp har et par barnebarn i skolesammenheng spurt meg: Hvorfor kriget USA i Vietnam? Her er mitt svar, som jeg mener er riktig og som noen andre mener er feil: Vietnamkrigen var en del av Den kalde krigen mellom USA og Sovjetunionen, - og deres respektive allierte. USA kriget på republikken Sør-Vietnams side for å overholde sine forpliktelser innenfor forsvaralliansen SEATO, søsterorganisasjonen til vårt NATO. Sammen med Sør-Vietnamesiske og amerikanske styrker kjempet også kontingenter fra Fillipinerne, Australia, New Zeeland, Indonesia, Malaysia, Thailand og Singapore. Republikken Sør-Vietnam var blitt angrepet og infiltrert av det Stalin-kommunistiske nabolandet Nord-Vietnam, og forsvarsaliansens parole om All for one and one for all slo da inn.

USA ble spesielt kritisert for bruk av brannbombe-middelet napalm og for bruk av ugressmiddelet Orange som var sterk kreftfremkallende. Til det er å si, at krigførende parter har til alle tider brukt det som var tilgjengelig av nye og moderne stridsmidler. Vi så det i Balkan-krigene på 1990-tallet og vi ser det i dagens Syria-krig. Republikken Nord-Vietnam ble kritisert for sin kyniske og brutale bruk av fotsoldater i situasjoner der de måtte vite at de bare ble meid ned. Dette er for øvrig helt i trå med salige Stalins ånd! Nord-Vietnam var også forhandlingenes mester under krigen. Når deres styrker var presset krevet de våpenhvile og forhandlinger, og tiden dette tok brukte de til omgruppering og fremføring av nye styrker. Når så omgrupperingen var foretatt brøt de forhandlingene og gikk til angrep. Omtrent som vi ser i Syria i dag.

Alle medier i Norge, aviser, statskanalen, etc., var på Nord-Vietnams side. Det blåste en sterk sosialistisk vind over landet da, må vite. Pop-divaen Gro Anita Schønn fremførte En enkel sang om frihet så intet øye var tørt og avsluttet med …så legg geværet ned men gjør det nå! Inger Lise Rypdal sang en norsk oversettelse av Bob Dylans Where have all the flowers gone, og man gikk i anti-amerikanske fakkeltog rundt det ganske land.

Da de amerikanske styrkene forlot Sør-Vietnam 1973, var vi en del her i Norge som ble betenkt. Hva med oss her i nord, nabo til en stor og strids-mektig Sovjet-Union? Ville USA overholde sine forpliktelser til oss i NATO på samme måte som de overholdt sine forpliktelser til republikken Sør-Vietnam i SEATO? Sør-Vietnams hovedstad Saigon falt for de Nord-Vietnamesiske styrkene i april 1975, og etter det ble det ikke tatt mange bilder av internasjonale krigsfotografer. Anslagsvis 6 millioner sør-vietnamesere endte opp i de nord-vietnamesiske konsentrasjonsleirene. Anslagsvis en million flyktet hals-over-hode ut på sjøen i Sør-Kinahavet, der anslagsvis en halv million omkom.

Jeg mener at hadde republikken Sør-Vietnam fått en sjanse, så ville den utviklet seg til et moderne vestlig land som Sør-Korea er  i dag. Nord-Vietnam var og er et land på linje med Nord-Korea!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse