Annonse
Saken om sauene i Lille Billefjord vekket engasjement på Facebook. Artikkelforfatteren mener mange av kommentaren var bak mål. Fotomontasje: Kim Gaare

– Hvorfor roper dere ikke heller på staten og inngjerding av E-6?

– Er dere så dumme, eller later dere som?

iFinnmark hadde tidligere i uka en sak om en sint mann som mente sauene må vekk fra bygda Billefjord. Ikke noe nytt i det, det er same procedure as every year. Ikke bare i Porsanger, men overalt hvor sinte menn, bygdedyr og sauer må dele sommerbeite. Det moderne mennesket, selv på bygda, synes å tro at kjøtt lages på fabrikker.

Forrige uke hadde iFinnmark et oppslag om råkjøring gjennom samme bygd. Politiet gjorde god fangst, da mange tydeligvis gir blaffen i 60-soner, sauer, unger og andre som ferdes langs veiene. Merkelig nok høstet ikke den artikkelen særlig mange kommentarer. Folk som råkjører og er til fare for andre er visst ikke i nærheten like interessant som at man kan råkjøre og dermed treffe en sau.

Nå er det ikke bare det at man kan kjøre på en sau som er irriterende for kommentarfelt-intelligentsiaen. Like frustrerende er det at det blir sauemøkk på veien, at noen sauer har bjeller og at de kan forville seg inn i en hage når man selv ikke lukket porten. Visstnok stinker det også enkelte dager, av saueskiten. Personlig synes jeg det stinker langt mer av de bjellesauene som stiller seg i bresjen for dumme og hetsende kommentarer på nett.

Dere som kommenterer usaklig og stygt: Skjønner dere virkelig ikke at det ikke er et alternativ å gjerde inne flere hundre sauer? Eller å føre dem til fjells blant rovdyrene? Eller å ansette fem-seks gjetere og dermed ikke ha profitt igjen? Er dere så dumme, eller later dere som? Hvorfor roper dere ikke heller på staten og inngjerding av E-6? Staten har råd til det, og vi betaler godt med avgifter på bil og veier. Dessuten er det ikke kun sau som kan være til fare for uvørne bilister, det er andre dyr på veiene også.

Det store paradokset her er at folk vil ha pinnekjøtt og fårikål. Kjøttet skal være norsk, og det skal være billig. Hva hadde skjedd med prisene om alle sauebønder skulle gjerde inn sauene? Hva hadde skjedd med smaken på kjøttet når de ikke er på utmarksbeite? Hvordan ville det gått med kulturlandskapet?

Jeg var glad i å plukke blåbær da jeg var barn, og de var enkle å finne. I dag, når jeg går på de samme plassene, finnes det ikke ettblåbær igjen. Det går ikke sauer der lenger, og skogen er overtatt av bregner. Jeg synes det er et langt større problem enn at det innimellom er sauer på veiene. Spesielt når det er i en 60-sone, og jeg ser dem på lang avstand.

Små og rike samfunn har små og bagatellmessige problemer. I Billefjord er det sauer, i Alta er det syklister. Men seriøst: Hvem er det egentlige problemet her? Sauen på veien, syklisten på veien, eller dårlige og hensynsløse sjåfører som regner veien som sin personlige tumleplass?

Jeg er for tiden i Hellas på ferie. Her går geiter, sauer, kaniner og høns løs omkring. Jammen ligger det noe møkk igjen etter dem her og der også, og enkelte områder stinker bondeland. Kanskje fordi deter bondeland? Fordi levende bygder krever noen som holder liv i dem, og fordi grekerne på bygda gjerne har noen høner og grønnsaker selv om de ikke er bønder. De vet at maten ikke lages på fabrikkene. De vet også at når tidene blir hardere, og her har de vært harde i mange år nå, så er det fint å være selvforsynt på en del matvarer. I Athen svarer 40% av barna at de av og til går sultne til sengs, på øyene er det ingen.

Hetsingen av bøndene og klagingen over en og annen sau på veien begynner å bli kjedelig. Finnes det ikke noen andre, farligere enn sauer på veien som vi kan ta i stedet for avvekslingens del? Trailersjåfører? Postmenn som rekker å komme opp i femtegir før neste postkasse?

Eller han som mener fartsgrenser er til for å brytes.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse