Annonse
Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hvorfor skal sykepleiere jobbe i Tromsø kommune?

Kristin Røymo skriver i avisa iTromsø på kvinnedagen at de har jobbet med å utjevne lønnsforskjellene mellom kvinner og menn, men hva med lønnsforskjellene mellom sykehus og kommune?

Per i dag tjener en sykepleier i kommunen med 10 års ansiennitet 446 800 i året. Jobber du helger tjener du en femtilapp i timen, på kveldene og natt tjener du 56kr timen.

På Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN) får den samme sykepleieren 490 000 (heves til 500 000 fra 1. juli 2019), 70 kr på kvelden og 75 kr på natt per time. Jobber man helger får man 66 kr i timen. Har du en mastergrad på toppen, så får du 25 000 ekstra i året.

I kommunen er du heldig om du får noe som helst med mindre man er i en stilling som krever en mastergrad. Antallet stillinger i helse og omsorg med krav om master er noe jeg kan telle på en hånd. Alle videreutdanningene innen sykepleie er mastergrader per dags dato, men bare et fåtall av sykepleierne i kommunen får uttelling for det.

Så hvorfor skal sykepleiere jobbe i Tromsø kommune? Det er spennende å jobbe i hjemmetjenesten, der man får erfare alt mellom himmel og jord, fra kreft til psykiatri, hjertesykdommer, barn og eldre. Man blir god på alt istedenfor spesialister på et snevert felt.

Helsehuset er også et spennende felt. Man får jobbe med innbyggere som er i en akutt situasjon, trene og hjelpe dem videre så de etter hvert kan klare seg hjemme.

Sykehjemmene i Tromsø er fantastisk gode arbeidsplasser. Man blir veldig godt kjent med beboerne og tar alle utfordringer på strak hånd sammen med kompetente medarbeidere. Det er flere områder i kommunen, men jeg rekker ikke ta med alle.

Arbeidsoppgavene i kommunen er kjempespennende og vel verdt tiden man bruker. Det samme kan man ikke si om lønna. Andre kommuner har fått til lokale avtaler på lønn som har gjort dem attraktive som arbeidsgiver. Utjevning av lønnsforskjellene mellom Tromsø kommune og UNN er sårt trengt for at vi skal klare de fremtidige utfordringene, og det må skje lokalt når de sentrale forhandlingene svikter.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse