Annonse
FLERE FORSØK: Seks meter lange kjempebomber måtte til for å få has på det tyske slagskipet Tirpitz. Det ble senket for 70 år siden, den 12. november 1944.

Hvorfor var beistet her i utgangspunktet?

At Hitler holdt Tirpitz i Nord-Norge var et uttrykk for Nazi-Tysklands påfallende prioritering av landsdelen.

De fleste vet at Tirpitz var stasjonert i Nord-Norge under store deler av krigen. Og at skipet for 70 år siden, 12. november 1944, ble senket ved Håkøya. Men hva gjorde Europas mest avanserte slagskip her i utgangspunktet? Hvorfor la Hitler Tysklands viktigste marinebase til Nord-Norge?

Jakten på Tirpitz er en av de mest spektakulære historiene under andre verdenskrig.

Den involverer desperate aksjoner med dvergubåter og allierte bomberaid i flere omganger.

Den involverer også heltemodig innsats fra reindriftssamer og nordnorske Secret Service-agenter bøyd over illegale radiosendere på loftsrommet.

Målet for alle disse anstrengelsene var et beist av et krigsskip. 52 000 tonn, 250 meter langt, utstyrt med digre 38 cm kanoner, et mannskap på nær 2000 mann og 30 knops fart.

At Hitler holdt Tirpitz og en armada av støtteskip i Nord-Norge var et uttrykk for Nazi-Tysklands påfallende prioritering av landsdelen.

Etter angrepet på Sovjetunionen i 1941 var Hitler nærmest besatt av Nordfronten og faren for en alliert invasjon i Nord-Norge. Dersom de allierte satte seg fast på kysten, ville forsyningslinjene til angrepsbasen Kirkenes, og fronten foran Murmansk, bli avskåret.

Frykten var ikke ubegrunnet. Winston Churchill og Josef Stalin snakket sammen om muligheten for en ny front i nord. Den ble til og med utredet, under kodenavnet Operasjon Jupiter, en plan for å ilandsette en invasjonsstyrke på 120 000 soldater i nord.

Vi skal være glad for at den aldri ble iverksatt, da hadde krigsødeleggelsene i landsdelen blitt enda verre.

Å få satt beistet ut av spill var høyt prioritert hos de allierte. Selv om Tirpitz sjelden kastet fortøyningene og gikk til havs, bandt skipet store allierte ressurser i nord selv når det lå for anker.

Ingen allierte skip ville kunne klare å ta opp kampen med Tirpitz alene. «Skipet er et infernalsk irritasjonsmoment,» mente sjefen for en av britenes krysserskvadroner.

15. september 1944 angrep 27 Lancaster bombefly fra en flybase ved Arkhangelsk Tirpitz som lå  i Kåfjord ved Alta. Flyene var utstyrt med en ny type kjempebomber, seks meter lange og 5400 kilo tunge. De bar navnet Tall Boy.

Tirpitz ble så skadet at det ikke lenger var mulig å ta slagskipet til havs. Det var heller ikke mulig å reparere skadene i Norge fordi ingen verft kunne håndtere et så stort skip.

Tirpitz ble satt inn i det tyske invasjonsforsvaret som flytende festning ved Håkøya 16. oktober 1944. I Tromsø var Tirpitz innenfor rekkevidde av bombefly med baser i Storbritannia.

12. november 1944 samlet 32 Lancaster bombefly med Tall Boy-bomber seg over den svenske innsjøen Akkajavri, før de fløy over Skjold og Balsfjorden med kurs mot Tromsø.

Minst to av Tall Boy-bombene traff direkte. En av dem eksploderte i et av kjelerommene. Tirpitz fikk slagside og kantret senere.

Av de 1859 som var om bord, omkom ifølge tyske kilder 971. De siste 82 innesperrede ble berget ut gjennom hull som ble skåret i skipsbunnen.

Beistet var uskadeliggjort.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse