Annonse
Nordlys snakker og skriver om Nord-Norge, men er bare opptatt av Tromsø. Fraværet av raushet overfor Nordland er påfallende, skriver Avisa Nordlands sjefredaktør Jan-Eirik Hanssen. (Foto: Wikipedia / AN)

I Bodø så vi tidligere opp til Tromsø. Nå er vi opptatt av å skape noe selv

Nordlys framstår som en sur og kjip storebror med et stadig større lillebror-kompleks overfor Bodø.

Ærlig talt: Nå begynner jeg å bli ganske lei. Tromsø-avisa Nordlys presenterer seg som landsdelens avis og motvekt mot Oslo-makta. Likevel er avisa mest opptatt av å skyte mot Nordland og Bodø. Så langt har det gått at man skulle tro Nordland er blitt en hovedfiende i det nordnorske landskapet, sett fra redaktørkrakkene i landsdelens største avis i Nord-Norges største by.

Det produseres lederartikler og kommentarer, signert avisens politiske redaktør, med en stadig mer åpenbar agenda: Ramme prosjekter og initiativer i Nordland og Bodø, gjerne med splitt og hersk-formuleringer for å sette næringer og lokaliseringer opp mot hverandre. Og da er kampen mot hjertebehandling (PCI) i Bodø lagt bak oss. Konstruktive, byggende og samlende kommentar-artikler er sjelden vare. 

Intensiteten øker. I sterke negative ordelag som «pinlig» og «flaut» krever Nordlys full stans i planene for ny flyplass i Bodø, etter en rapport som slo fast at flytting av flyplassen ikke vil være samfunnsøkonomisk lønnsom. Samferdselsminister Knut Arild Hareide parerte med at operatunnelen under Bjørvika heller ikke var samfunnsøkonomisk lønnsom, men er blitt til et av de de mest vellykkede byutviklingsprosjektene i landet. 

Dersom logikken om at det kun er kalkulatoren som legges til grunn ville det knapt blitt gjennomført et eneste samferdselsprosjekt i landsdelen. Heldigvis er det vilje til realisering hos sentrale politikere i sør. Isgufset kommer fra ishavsbyen i nord. La det være slått fast: Avisa Nordland støtter helhjertet opp om utvidelsen av flyplassen i Tromsø og ny flyplass i Rana.

Gladnyheten om at store fraktfly snart kan ta fersk sjømat direkte fra landsdelen til internasjonale markeder ble slaktet raskere enn laksen: Sjømaten bør ikke flys fra Bodø, men heller fra Evenes og Banak. Et resonnement som ikke henger på greip all den tid det er næringen selv som investerer i å få ferskvarene kjapt ut til verdensmarkedene, i samarbeid med lokale aktører. 

Den vedvarende hakkingen på Nord universitet ble løftet til nye høyder da politisk redaktør Skjalg Fjellheim tok til orde i Trønderdebatt for at universitene i Trondheim og Tromsø burde ta styringa for å rydde opp i det «ulykkelige ekteskapet mellom Høgskolen i Nord-Trøndelag og et lite universitet i Bodø». Nok et klamt forsøk på å legge Nord Universitet under Tromsø.

Senest fredag kritiserte Fjellheim Sparebanken Nord-Norge for at banken er mer opptatt av Nordland enn av Tromsø, for at de kjøper tjenester hos kompetanseleverandører i Bodø og for at de gir bort mer penger i Bodø (Europeisk kulturhovedstad) enn i Tromsø, før han minner om at det fortsatt står Tromsø sparebank på bankens murvegg.

Teksten er lett å lese: Nordlys snakker og skriver om Nord-Norge, men er bare opptatt av Tromsø. Fraværet av raushet overfor Nordland er påfallende. Nordlys framstår som en sur og kjip storebror med et stadig større lillebror-kompleks overfor Bodø.

I Bodø så vi tidligere opp til Tromsø. Nå er vi mest opptatt av å skape noe selv. Til beste for byen, regionen og fylket. Vi er bare så inderlig lei av sutringa fra nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse