Annonse

I byrådets boble

Det kan virke som Hilmarsen har brukt litt for mye Zalo, og havna inni ei av boblene, skriver Jens Ingvald Olsen

Byrådsleder Hilmarsen står i spissen for et regime som skaper stor utrygghet.

Byrådsleder Øyvind Hilmarsen fortalte på kronikkplass i Nordlys lørdag om sine fire år i oppvasken i Tromsø kommune. Det kan virke som han har brukt litt for mye Zalo, og havna inni ei av boblene. Ei boble med såpass tjukke vegger at kontakten med den virkelige verden har blitt ganske dårlig.

I følge Hilmarsen var det meste av Tromsø kommunes virksomhet på felgen etter tolv år med Høyre i opposisjon. Men så, den 4.juli 2011 ble samarbeidserklæringa mellom H, Frp og V undertegna. «Vi fikk velgernes tillit, og jeg dannet byråd i oktober 2011», skriver Hilmarsen.

 Etter 12 år med rødgrønt styre hadde skjelettene begynt å ramle ut av skapene. «Vi har stått i oppvasken konturnerlig etter at vi overtok styringen», er hans beskrivelse av de siste fire årene.

Fire år er kanskje lenger enn manns minne, men vi husker da noe fra 2011. Høyre hadde en ordførerkandidat som Hilmarsen ikke nevner i det hele tatt, av en eller annen grunn. Ser vi på valgresultatet i 2011 er det ikke så veldig mye som kan spores til 4.juli-erklæringa.

Frp gjorde et elendig valg, og mista 4 av de 10 kommunestyrerepresentantene, Venstre beholdt såvidt sine to, mens H hadde en stor nasjonal fremgang foran valget, og med Jens Johan Hjort som ordførerkandidat, ble de den store valgvinneren med 36% og 16 representanter.

Ingen skal underslå at Kraft&Kultur-skandalen til Troms Kraft hadde stor negativ virkning på inntektene både for Tromsø kommune og for fylkeskommunen, når det årlige utbyttet på henholdsvis 48 og 72 mill kr ble borte. Men fra 2013 ble driftsnivået redusert med de 48 Troms Kraft-millionene, og byrådet har hatt ansvaret for at budsjettet skulle følges.

Og det blir for drøyt å gi Ap ene og alene skylda for at pengene ble borte, Øyvind Hilmarsen. Høyre og de fleste borgerlige partiene har vært involvert i de styrende organene i Troms Kraft i hele perioden etter at det ble AS, og vekstsyka begynte. Ingen fra Høyre eller Frp stemte imot de fatale investeringene i Nordkraft og Salten Kraftsamband til 2,2 mrd kr i 2010, med kun lånte penger!

Det var kun undertegnede som gjorde det. Dermed ble også virkninga av Kraft&Kultur-skandalen mye sterkere, og Troms Kraft as holdt på å knekke sammen. Høyre har stått i tett manngard rundt tidligere fylkesrådsleder Pia Svensgård(ap) fra K&K-skandalen begynte å rulle og helt til siste slutt.

Tromsø kommune har de siste fire årene brukt over 60 millioner kr mer for finansiering av Hilmarsens byråd enn det rådmanns-styre ville kostet, altså langt over ett års Troms Kraft-utbytte. Byrådslederen mener dette er vel anvendte penger, og rollen som byrådsleder beskriver Hilmarsen slik: «For meg handler mye om å ta lederskap, om å stå fast på beslutninger og gjennomføre dem. Det har jeg vært mest opptatt av som byrådsleder. Å gjennomføre. Å få ting til. Å velge de beste løsningene for innbyggerne.»

Denne attesten gir han seg sjøl like etter at han har lagt frem det dårligste kommuneregnskapet på mange år; 82,3 millioner kr i negativt netto driftsresultat i 2014. Regnskapsresultatene har blitt dårligere for hvert år Hilmarsen har vært byrådsleder. Kommunekassa er nesten helt bunnskrapt. Enda det også er overført 44,5 millioner kr fra flyktningetjenesten til kommunekassa de årene Hilmarsen har vært sjef.

I vår ble ny idrettshall på Storelva vedtatt for tredje gang på to og et halvt år. Er det gjennomføringskraft? Vann & Avløp er nå midt i en anleggsskandale med overskridelse på omlag 80 mill kr på sjøledninga fra Nordtromsøya til Tønsnes, langt mer enn overskridelsen på Tromstun, som Hilmarsen trekker fram som et skrekkeksempel fra forrige periode, eller «skjelett ut av skapet», som han uttrykte det. Etablering av behandlingsplasser på det gamle vanførehjemmet (Mellomvegen 100), er ikke realisert! Helsehus i nærheten av UNN blir stadig utsatt, Otium er tidligst ferdig i 2018.

Men Kanestrøm og Hilmarsen viste handlekraft, og reiv boligene til de som bodde på Otium minst et og et halvt år før det var nødvendig. Byrådsleder Hilmarsen står i spissen for et regime som skaper stor utrygghet for svært mange av kommunens 5000 ansatte med truslene og beslutningene om privatisering av kommunens velferdstjenester.

I likhet med hele kommunenorge utsettes også Tromsø for en økonomisk skvising fra Solberg-regjeringa, som kommer til å bli vanskelig å håndtere, uansett hvem som vinner valget i september. Det kan likevel være fristende å følge opp Hilmarsens ansvarsplassering med å si at det negative resultatet de rødgrønne klarte å oppnå på 12 år, har Hilmarsen & co klart på bare 4 år.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse