Annonse
Illustrasjon: Colourbox

I denne søte juletid

Sannheten om dette avgiftsregimet er at det er et eneste, stort makkverk. Som ifølge ekspertisen ikke får noen målbar betydning for folkehelsa.

Det politiske Norge er i ferd med å skape en ny og helt ukristelig førjulstradisjon. Nå har det blitt sånn at omtrent samtidig som den søte juletid starter, bryter det hvert år ut en vill krangel som setter hele Norge på hodet og får politikerforakten til å mangedobles blant folk flest . For opp av hatten trekker noen av våre folkevalgte en førjulsgave til hele folket: En splitter ny og blank avgift som vi alle skal få gleden av å betale. Og hvem er det som har funnet på disse nye avgiftene? Det er Kristelig Folkeparti. Og Venstre.

Slik har de to støttehjulene på regjeringsvogna sørget for at adventtiden er det tidspunktet på året der folk flest blir fly forbanna, spytter etter alle politikere de får øye på og forbanner alt og alle som har med politikk å gjøre. En ikke ubetydelig del av befolkningen kaster seg så i dieselbilene sine og kjører det remmer og tøy kan holde mot nærmeste grenseovergang. På den andre siden møter nordmennene smørblide ansatte på de svenske kjøpesentrene; de eneste skapningene på hele nordkalotten som oppriktig elsker KrF og Venstre.

For to år siden skulle de innføre plastposeavgift. På grunn av miljøet. Så kom flyseteavgiften. På grunn av klimaet. Og i år har de jommen sant tryllet frem en sukkeravgift. På grunn av folkehelsa. Alle disse forskrudde avgiftene har Erna Solberg og Siv Jensen vært nødt til å svelge for å få KrF og Venstre til å holde regjeringsskuta flytende. Denne avgiftsgaloppen er jo særlig festlig siden finansminister Siv leder et parti som ble unnfanget og født for å kjempe for nedsettelse av offentlige skatter og avgifter. Høyre er jo heller ikke fremmed for tanken om å kutte skatt og avgifter. Men begge regjeringspartiene er altså hjelpeløse ofre og må finne seg i å betale avlat til de to småpartiene for å unngå den politiske skjærsilden som heter regjeringskrise.

Avgiftspakken blir altså til for at KrF og Venstre skal få noen milliarder som de kan bruke på sine hjertesaker. Selv om de har sukret (!) den nye avgiften med begrunnelser om folkehelse, er dette bare juggel og pynt på en avgift som ingen annen begrunnelse har enn at den skal gi penger til de to småpartiene. Det er dessverre en av den parlamentariske modellens svakheter at to små tullepartier kan holde en regjering som gissel for å karre til seg penger fra vanlige folks lommebøker. Og den bristen i vårt demokratiske byggverk utnytter de to småpartiene uten blygsel.

Status nå er at hele begrunnelsen for den nye avgiften allerede ble latterliggjort så snart det foreslåtte avgiftsregimet ble gått litt nærmere etter i sømmene. Den såkalte sukkeravgiften viste seg å være full av hull og paradokser. En marsipangris blir gjenstand for avgift, mens en marsipanpølse går fri. En brus med masse sukker får følge av en sukkerfri drikk; begge blir avgiftsbelagt. Alle slags bakverk som er sukkerbomber slipper avgift. Fordi de er kategorisert som – surprise, surprise! – bakverk. Sannheten om dette avgiftsregimet er at det er et eneste, stort makkverk. Som ifølge ekspertisen ikke får noen målbar betydning for folkehelsa.

KrF og Venstres forsøk på å begrunne den nye avgiften med at den vil bidra til å bedre folkehelsa til nordmenn, er altså kledt naken og tilbakevist. Tilbake står politikere som knapt har et fikenblad å gjemme sin griskhet bak. Det er ikke bedre helse de er ute etter, det er innholdet i lommebøkene til folk flest de sikler etter.

Enda mer alvorlig er det faktum at konkurransutsatte, norske bedrifter går på økonomiske tap så lenge nordmenn kan hamstre brus og godterier som er rene sukkerbomber til en billig penge i Sverige eller på nettet. Den nye, fiskale avgiften setter arbeidsplasser i ytterligere fare. En av de bedriftene dette gjelder, er en av Tromsøs merkevarer, nemlig Mack Bryggeri. «Jeg blir jo skremt egentlig over at man – over bordet, uten å utrede, uten å ta hensyn til en inngått samarbeidsavtale  –  bare kan øke en avgift med 42 prosent, over natta», sier Mack-sjef Harald Bredrup til Nord24.

Han er rystet over hva slags julegave regjeringen nå kommer med til Mack og en rekke andre bedrifter over hele landet. «Vi lurer nå på hva det neste blir, når det er så lettvint å gjøre dette over natta, uten å følge spillereglene. Det betyr økte priser. Jeg er skremt over holdningen til næringslivet som både Høyre og Frp viser når de legger seg flate for et så populistisk utspill fra opposisjonen, uten å vurdere konsekvensene», sier Bredrup.

Dessverre er det ikke bare arbeidsplasser og bedrifter som kan bukke under som følge av avgiftskåte småpartier. Tiltroen og respekten for våre fremste folkevalgte får seg en kraftig knekk i tillegg. Og det er et alvorlig faresignal for det demokratiske systemet som sådan.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse