Annonse
Foto: Scanpix

I en ungdomsverden der vodka drikkes som om det var eplejuice

Jeg synes det er helt greit å varme opp stemmebåndene med litt alkoholisert glidemiddel en gang i blant, men jeg synes også det er litt rart at vi er så forbanna sjenert og menneskesky hele gjengen at vi trenger det.

Så blir man kastet inn i ungdomsverdenen hvor vodka drikkes som om det var eplejuice, og alle innvoller er blitt så numne at de ikke lenger vrir seg i protest og ber om nåde. Det er verken elegant, lystig eller særlig sjarmerende.

Min bestemor er ikke bare kulere enn din bestemor, hun er også kulere enn deg. For hun er en av de få som kan den nesten utdødde kunsten: å ha det gøy uten en halvliter i hånda.

Hun har null problem med å diske opp en alt for stor familiemiddag hvor hun kritiserer alt og alle uten å være redd for at rødvinen skal flyte - og ødelegge den nybroderte duken. 

Da jeg var liten var det med ærefrykt jeg så på de voksne drikke sjampanje med bobler i fra elegante glass mens humøret steg. Naiv som jeg var trodde jeg at det var sånn man skulle drikke alkohol. Så blir man kastet inn i ungdomsverdenen hvor vodka drikkes som om det var eplejuice, og alle innvoller er blitt så numne at de ikke lenger vrir seg i protest og ber om nåde. Det er verken elegant, lystig eller særlig sjarmerende. 

Drit i alt av aldersgrenser, lover og regler. Det er jo bare å stille seg utenfor Polet, og huke tak i den første og beste halvt «shady» forbispaserende man ser. Så kan alle sjangle rundt på for høye hæler og ende kvelden med hodet langt ned i doskåla så tidlig man bare vil. For meg er det å være ung synonymt med utkledingspartyer og blandingsbrus, men nå finner du tolvåringer halvveis nede i pappas barskap og med snusleppa på utstilling. Sånn har det sikkert også alltid vært, men det gjør ikke saken særlig mye bedre. Alkohol er tydeligvis en nødvendighet når enhver forsamling av mennesker møtes, uten at det nødvendigvis er en dum ting. Hadde de servert tequila på bussen hadde vi kanskje sluttet å konsentrere hver eneste fiber i hele kroppen vår om å unngå enhver person vi ser, og i stedet hatt en noenlunde snøvlende samtale med den vi sitter ved siden av. 

Og kanskje vi til og med hadde klart å komme med noe litt mer begeistret enn «ikke verst» når vi får servert ulike nyheter om giftermål og doktorgrader. Men alt med måte. 

Jeg synes det er helt greit å varme opp stemmebåndene med litt alkoholisert glidemiddel en gang i blant, men jeg synes også det er litt rart at vi er så forbanna sjenert og menneskesky hele gjengen at vi trenger det. Spesielt når politiet må kontaktes når nabokona ikke får sove fordi ti personer har kvelt nedpå et par flasker vin. Og personlig har jeg det mye gøyere når jeg ikke trenger å tenke på skallebank, fylleangst og spy i håret dagen derpå, men det er kanskje bare meg, det. Meg og bestemor.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse