Annonse
Vi må slutte å rope «sentrumsdød» hver gang et butikklokale bytter eier og heller begynne å ta ansvar for å benytte oss av de tilbudene som finnes, skriver daglig leder Shilan Ghadani i Tromsø Sentrum AS. Foto: Andreas B. Høyer

Vi må slutte å rope om "sentrumsdød". Tromsø sentrum er under utvikling!

Alle byer trenger utvikling og fornyelse av eksisterende tilbud, tenk så kjedelig det hadde vært om ingenting hadde forandret seg det siste tiåret!

Jeg leser jevnlig diverse avisinnlegg om nedleggelser og nyetableringer i sentrum - de sier egentlig alle det samme. I forrige uke leste jeg om Way Nor sin overtakelse av Høyer sine gamle lokaler. Artikkelen er i og for seg helt ok, vi visste det kom en turistbutikk der, men jeg var spent på å lese om hvordan denne turistbutikken skulle skille seg ut fra de andre – noe de sjelden gjør. Hvilket er helt i orden – turistene må ha et tilbud de også. Det jeg stusser over er at media igjen velger å bruke ordet «sentrumsdød» flere ganger. Jeg forstår at dere syns dette er semi-provoserende og har lagt deres elsk på det den siste tiden, men hvor skal det slutte?

Jeg forstår også at dere vil ha klikk og lesere, bedriften skal jo tross alt være økonomisk bærekraftig, men hva med den sosiale bærekraften? Når skal media begynne å ta ansvar for å skrive ting basert på sannheter og fakta istedenfor synsing og mening?

Sannheten er den at byen vår og da spesielt sentrum, er under utvikling. Vi er på mange måter i ferd med å bli en liten storby, men har for øyeblikket litt voksesmerter. En kraftig økning av besøkende har gjort at butikkmiksen ser annerledes ut enn for 10 år siden – klart det gir grunnlag for engasjement og debatt. Det vi ikke må glemme er at vi selv besøker turistbutikker i utlandet, de er en naturlig del av enhver storby, men mange her i byen vil ikke ha disse butikkene i sin bakgård. Misforstå meg rett, som ivrig bruker og innbygger i sentrum er heller ikke jeg i ekstase over at noen av de fineste lokalene vi har i Storgata blir fylt til randen av troll og utstoppede reinsdyr, men vi må slutte å rope «sentrumsdød» hver gang et butikklokale bytter eier og heller begynne å ta ansvar for å benytte oss av de tilbudene som finnes.

Det åpner til stadighet nye butikker og serveringssteder i byen og det er så flott! Jeg blir ofte kontaktet av aktører som vil åpne butikk i sentrum, det er faktisk en utfordring å finne passende lokaler til dem, men det sier jo litt om byen vår – når så mange vil åpne butikk her? Alle byer trenger utvikling og fornyelse av eksisterende tilbud, tenk så kjedelig det hadde vært om ingenting hadde forandret seg det siste tiåret! Og brorparten av sentrum sine brukere har omfavnet disse tilbudene, vi har butikker og restauranter som leverer overskudd og blomstrer i disse tider. Kan vi ikke heller fokusere på disse og alle de andre unike plassene som bidrar til å gjøre sentrum eksepsjonelt – istedenfor å romantisere et bilde av et sentrum som var så flott den gang da? For byen vår er fortsatt vakker og inkluderende. Vi har enestående spiseplasser og særdeles godt utvalg av drikke, vi har klær, interiør, kunst, bøker og ikke minst et myldrende kulturliv på linje med noen av de største byene i dette landet. La oss heller fremelske en holdning som bidrar til vekst og positivt sentrumssyn, slik at vi kan ta vare på nettopp det som gjør sentrum så unikt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse