Annonse
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

I Røkke-knipa

Hadde de ikke latt Røkke holde på slik i det hele tatt, hadde de aldri vært i denne knipa.

I Fiskeribladet Fiskaren datert 13 Mai d.å. kan du lese om hvordan Røkke prøver å kjøpe seg avlat å fritak for sine forpliktelser. Alle de lover og regler som skal sikre kystflåten muligheter for å kunne drive et levelig fiske, å kunne ha et levebrød av dette. Som vi tidligere vet så har Røkke med Aps hjelp klart å sikre seg disse spesialrettighetene vanlige fiskere bare kan drømme om. 

At Hammerfest Ap nå begynnerkampen mot Røkke for å få beholde kvotene er jo bare vel og bra, men hadde de ikke latt Røkke holde på slik i det hele tatt, hadde de aldri vært i denne knipa. Når de så fikk se hans sanne ansikt, var det for seint. Nå er det resten av norsk fiskeri sin tur.

Deltakerloven har en hensikt:å forhindre at folk med tilholdssted Aker Brygge skal kunne robbe til seg ressurser og verdier på andres bekostning. Blant annet. Den er til for å sikre at de som faktisk lever av fiskeriene, fiskerne, er de som skal få tilgang til å drive kommersielt fiske. 

Salgslagsloven er til for å sikre en pris både kjøper og fisker kan leve med, men skal og kunne sikre trygg og god avkastning, skulle det være noen endringer, måtte det være at de som ønsker å gjøre hele jobben sjøl får mulighet til det.

Sett under ett er dette to lover som er med på å sikre kystfiskerens eksistens. Disse to lovene ønsker Fiskebåtredernes Landsforbund å lempe kraftig på, samt andre store aktører. At de vil ha strukturering i flåten under 11 meter er et kjent problem. De har strukturert seg selv sønder og sammen, og har ikke mere å hente i egen flåtegruppe, så nå vil de ha klørne i kvotene til kystflåten. At dette påstås å være nødvendig for norsk fiskeri sin overlevelse kjøper jeg ikke om jeg så fikk betalt for det!

Her kommer Røkke inn i bildet igjen. Røkkes grandiose plan er å få flyttet kvotene over til sin egen havflåte, uten å måtte ta hensyn til leveringsplikt eller noe som helst. Denne grådigheten å griskheten fører bare med seg konsekvenser. At det må noen justeringer til skjønner vi og. Men det er forskjell på å barbere seg, å kutte over strupen. Røkkes løsninger er å kutte strupen på distriktene, å jeg vil minne om at det i grunnloven står at ressursene ikke kan eies av en enkelt person eller bedrift alene, men skal tilhøre allmenningen!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse