I samme båt?

Min bestefar var aktiv i motstandskampen og en av dem som måtte fortsette kampen mot nazismen fra nabolandet. Den norske krigsfortellinga hadde sett svært annerledes ut om de som måtte flykte hadde blitt sendt i retur i det de forsøkte å krysse grensa, skriver Kirsti Bergstø.

Det trengs uten tvil et langsiktig arbeid for utvikling, omfordeling, fred og demokrati i Midtøsten og Nord-Afrika

I disse dager driver Frp valgkamp mot at kommuner og lokalsamfunn skal bosette flyktninger. Partiet tegner et bilde av at valget står mellom å hjelpe folk på flukt eller eldre i eget lokalsamfunn. Det er visstnok bedre å hjelpe folk der de er. Frp-nestor Carl I Hagen har sågar foreslått at såkalte båtflyktninger skal sendes i retur. 

Han advarer mot at både Norge og Europa vil bryte sammen om ikke hans råd følges. Hagen nevner ikke med et ord at verden er i den mest alvorlige flyktningekrisa siden andre verdenskrig og at det nettopp er sammenbrudd i samfunn og sivilisasjon som har sendt enorme folkemengder på flukt fra krig og vold. Hagen har tidligere omtalt forslaget om å motta 10.000 syriske flyktninger som galskap. 

Det opereres med totalt feilaktige tall om hvor mange det er mulig å hjelpe i de såkalte nærområdene for samme sum som det vil koste å la noen tusen mennesker få sin trygghet i Norge. I tillegg er det er fullt i nabolandene. 

I Libanon er 1/4 av innbyggerne i landet flyktninger. Mange flyktninger er heller ikke trygge i nabolandene fordi de er politiske flyktninger, etniske eller religiøse minoriteter, homoer eller enslige kvinner med barn. 

Det trengs uten tvil et langsiktig arbeid for utvikling, omfordeling, fred og demokrati i Midtøsten og Nord-Afrika slik at folk ikke skal måtte flykte, men akkurat nå er behovet for hjelp akutt. Hele Europa har et felles ansvar, Norge må ta sin del. 

Frp dyrker kunstige motsetninger. Ved å stille spørsmål om du som velger vil hjelpe en av dine egne eller en av de andre, trekkes det opp en glassklar grense mellom oss og de andre. Det er ikke mulig å mene at mennesker som i desperasjon driver rundt på et hav i håp om å redde livet sitt skal sendes i retur, med mindre man mener at menneskeliv har ulik verdi.

I år er det 70 år siden Norge ble frigjort fra tysk naziokkupasjon. Mange måtte flykte i løpet av krigsåra. Om lag 50 000 nordmenn flyktet under andre verdenskrig, de fleste til Sverige. 

Min bestefar var aktiv i motstandskampen og en av dem som måtte fortsette kampen mot nazismen fra nabolandet. Den norske krigsfortellinga hadde sett svært annerledes ut om de som måtte flykte hadde blitt sendt i retur i det de forsøkte å krysse grensa.

Vi er i samme båt. Som mennesker i verden. Derfor må vi bytte på å ro.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse