Annonse
Hva vil Troms Arbeiderparti? Hva brenner listetoppene Martin Henriksen, Cecilie Myrseth og Kari Anne Opsal for? Det er neimen ikke lett å finne ut av. Foto: Troms Ap

I skyggenes dal

Troms Ap styrer mot det nest dårligste valgresultatet i etterkrigstiden. Utviklingen kan bare rettes på med konkret politikk som angår oss som bor i fylket, og synlige førstekandidater. De må komme seg ut av skyggenes dal. Snarest.

Arbeiderpartiet i Troms ligger an til å gjøre sitt nest dårligste valg siden krigen. Det er ikke vanskelig å forstå. Partiet mangler både aktuell politikk og synlige listetopper.

Arbeiderpartiet i Troms ligger an til å gjøre sitt nest dårligste valg siden krigen. Det er ikke vanskelig å forstå. Partiet mangler både aktuell politikk og synlige listetopper.

En meningsmåling Nordlys har fått utført for Troms fylke, viser en stadig nedadgående tendens for Arbeiderpartiet. Fra en oppslutning på 28,2 prosent i juni, er tallet nå 27,2 prosent . Det er bare 5,1 prosent mer enn ved valget i 2001, som var det dårligste siden 1945. Men i 2001 var Arbeiderpartiet i posisjon. Det er ikke tilfellet nå.

I opposisjon – med en regjering som til tider har gjort seg kraftig upopulær i Nord-Norge – klarer ikke Ap i Troms å hente ut gevinster. Partiet makter ikke engang å kapitalisere på en fiskeriminister fra Frp, som forsøkte seg på et av de største kvote-ranene i historien.

Hvorfor? Fordi partiet ganske enkelt ikke var på banen. Det måtte en SVer til, Torgeir Knag Fylkesnes, for å få stanset planene om kvoteflytting fra de små fartøyene til de store, en fordelingspolitikk som ville gitt alvorlige utslag for fiskerinæringa i Nord-Norge. Den samme Fylkesnes gjorde også en kjempejobb da han loset forslaget om ressursrente fra oppdrettsnæringa gjennom i Stortinget. Endelig skal ei næring, med superprofitt, også bli nødt til å gi litt tilbake til vertskommunene, som betaling for bruk av fellesskapets arealer og naturressurser.

Det nytter lite å skrive og snakke varmt om «havrommet» i partiprogram og festtaler, dersom man ikke viser interesse når viktig fordeling av framtidige ressurser står på spill. «Havrommet», eller havet, som vi så enkelt har omtalt det i hundrevis av år her nord, skal være vårt levebrød og velferdsstatens bærebjelke når oljen tar slutt. Da bør vel Ap, av alle, sørge for at det i størst mulig grad er i fellesskapets eie?

Martin Henriksen er den eneste av stortingskandidatene som stiller til gjenvalg. Hva er ditt politiske regnskap, Martin?

Det er betegnende for situasjonen at Tove Karoline Knutsen, som selv går ut av Stortinget, tilsynelatende er den eneste som driver valgkamp for sitt parti, i form av engasjerte innlegg om helse og eldreomsorg.

«Alle skal med» er Arbeiderpartiets slagord. Troms Ap følger opp: arbeid for alle er den aller viktigste saken for fylkespartiet. Det er bare det at i Troms er alle med allerede. For Troms er ikke Rogaland. Her i fylket er arbeidsledigheten så lav, (1,8 prosent) at NAV uttrykker bekymring for at dette gjør at man ikke får tak i kvalifisert arbeidskraft.  

Men rett skal være rett, Troms Ap har satt utbedring av flere fiskerihavner i fylket på programmet. Det er viktig, men dette er en sak partiet har hatt på programmet i årevis. Hva med litt nytenking også?

En av de heteste debattene i landsdelen den siste tiden, har vært diskusjonen om Nord-Norge banen. Jernbane videre nordover er Nordland Ap imot. Partiet i nabofylket vil altså arbeide aktivt imot en miljøvennlig, framtidsrettet samferdselsløsning. For der i gården har de nok av «utfordringer heime hos oss sjøl». OK, jeg skjønner at det kan være pinlig når partifeller har slike bakstreverske og enkle holdninger, men trenger Troms Ap holde kjeft av den grunn?

Verken første, andre eller tredjekandidaten har vært synlig på banen i sakens anledning, til tross for oppfordringer og til tross for at Troms Ap har programfestet at de vil «jobbe for en jernbaneløsning til Troms». Hvor blir det av engasjementet? Det er hyggelig med klima-quiz på kafé i Tromsø, men hvis partiet skal nå fram til andre enn egne medlemmer, må det ligge mer i den lokale potten.

Forsvaret og helikopterbasen på Bardufoss er blitt en pine for Troms Ap. Det er forståelig, for å gjøre en forlengs og baklengs saltomortale samtidig, er en naturstridig øvelse. Hva partiet har gått med på i forsvarsforliket er det vanskelig å bli klok på. Men vi kan slå fast at både miljøet på Rygge og Ap i Troms føler seg som seierherrer i denne krigen.

Også i kommune og regionreform-saken forsøker partiet å ri to hester samtidig. Ap ønsker en reform. Det vet velgerne. Likevel går partiet inn for å reversere beslutningen om kommune- og regionsammenslåing, der hvor det har skjedd under tvang. Alt skal bli som før. Senterpartiet kunne ikke fått bedre drahjelp. Her går Ap foran og gjødsler landskapet for framvekst av enda flere velgere til Sandra Borch og hennes partifeller.

Hva vil Troms Arbeiderparti? Hva brenner fylkespartiet for? Det later ikke til at satsing på havrommet, nordområdene og at «Nord-Norge er mulighetenes landsdel» har appell. Valgresultater kommer ikke av seg selv. Troms Ap styrer mot det nest dårligste valgresultatet i etterkrigstiden. Utviklingen kan bare rettes på med konkret politikk som angår oss som bor i fylket, og synlige førstekandidater. De må komme ut av skyggenes dal. Snarest.

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse