Annonse
Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol har skapt ny tvil om Ap og luftambulansesaken.

Tilbake i spagaten

Ny tvil om hva Arbeiderpartiet mener om statlig overtakelse av luftambulansen.

I forrige uke reiste partileder Jonas Gahr Støre til Nord-Norge. Han levnet ingen tvil om at Arbeiderpartiet ønsker at luftambulansetjenesten skal overtas av staten, og integreres som en del av de akuttmedisinske miljøene ved sykehusene, gjennom en ny statlig organisasjon.

Dette sa han til pressen, og han gjentok på det på en talerstol i Tromsø. Det var søt musikk i ørene på nordlendingene etter usikkerheten de siste månedene. Støre fikk ros fra flere for å være tydelig.

Men nå er Ap tilbake i hovedstaden, og da er tonen en annen. Som fra partiets helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol i Politisk Kvarter onsdag morgen.

Kjerkol var langt mer forbeholden enn Støre uken før. Hun sa at dette vil Ap utrede og se på, både når det gjelder helikopter og fly. Man må gå ut fra at hun da mener at man vil starte en utredning etter en eventuell valgseier i 2021, og det vil jo forsinke endringer. Og utrede er vel nettopp det helseminister Høie gjør nå. Han har satt ned et ekspertutvalg som ser på saken. Vil Ap utrede enda mer?

Kjerkol sa seg i tillegg, overraskende nok, i stor grad enig med innvendingene Høyres helseminister Bent Høie har mot statlig drift. Det er for så vidt prisverdig med politikere som er fleksible og ikke fastlåste i sine syn. Problemet for Ap er bare at Kjerkols uttalelser skaper stor usikkerhet om hva Arbeiderpartiet egentlig mener. Bent Høie har et poeng som står til troende når han sier at Ap sier en ting hos velgerne i nord, og noe annet i et studio i Oslo.

Arbeiderpartiet ser også ut til å holde døren på gløtt for stiftelsen Norsk Luftambulanse. Dette er en aktør med sterke kommersielle interesser. Og det virker en smule uryddig at et enkelt selskap skal få en evigvarende rett til å operere innenfor rammen av en tjeneste staten skal eie og drifte.

Likevel sier Kjerkol at statlig drift kan ha mange former, og hun ser for seg at ideelle stiftelser kan spille en rolle. Det speiler antakelig at Arbeiderpartiet har sterke indre spenninger i saken. Stiftelsen Norsk Luftambulanse, som i dag blant annet drifter helikoptertjenesten for sykehusene i Sør-Norge, har sine venner også i Støres rekker.

Men hvis Staten skal overta, må det jo bety at man må si nei til noe annet. Sier du ja til en løsning, får det konsekvenser. Det koker vel ned til at hvis man mener noe, så må man stå for det. Og det er her Ap har en kronisk evne til å gli ut i spagaten gjennom sin iboende trang til å forene ulike hensyn. Noen ganger er det ikke mulig å skape løsninger alle er tilfredse med. Og det er jo lett å tape det lille terrenget de har vunnet etter kommunevalget, når målingene peker svakt oppover igjen.

Legeforeningen, flyverforbundet og sykepleierforbundet er samkjørte på at tjenesten må overtas av Staten så snart som mulig. Det er heller ingen tvil om hva opinionen mener. En meningsmåling i Klassekampen i forrige uke viser at 71 prosent av befolkningen ønsker statlig drift av luftambulansen.  Folk ser ut til mene det er logisk at når staten driver ambulansene på bakken, bør de også drive den i lufta.

Når til og med redaktør Trygve Hegnar i Finansavisen anbefaler at Staten driver tjenesten selv, er det nokså vanskelig å forstå hvorfor Arbeiderpartiet mener de har behov for mer ryggdekning. Kjerkols nøling har skapt ny tvil om Aps posisjon luftambulansesaken, på et tidspunkt mange trodde partiet hadde tenkt ferdig. Partiet virker uklart og vinglete igjen, og tydeligheten forrige uke ser ut til å ha vært forbigående.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse