Annonse
Ved utgangen av juni i år hadde tolletaten beslaglagt mer ulovlig fisk enn i hele 2018. Bøtenivået setter ingen støkk i smuglere som er profesjonelle, godt organiserte og som i en del tilfeller har gjort det såkalte turistfisket til industri og handel. Illustrasjonsfoto: Tolletaten

Som i det ville vesten

Fiskarlaget mener det bør bli ulovlig å ta “turistfisk” med ut av Norge. For i hvilket annet vestlig land kan turister forsyne seg grovt av en sårbar og truet naturressurs, ta den med ut av landet, og tjene gode penger på den?

Det er litt som i det ville Vesten, vi har skapt et klondike for profesjonelle smuglere.

Norges Fiskarlag mener at turistene kan få fiske, men ikke mer enn de greier å spise opp under oppholdet her. Kanskje er det der vi ender hvis vi ikke får bukt med rovfiske og smugling?

Nå er vi i full gang igjen. Fisketuristene ruller inn over Norge, med sine svære biler og tilhengere. På returen fører de til sammen tonnevis av fisk ulovlig ut av landet. Slik de gjorde det i fjor, forfjor og årene før der igjen.

I år er det «same shit, new wrapping». Den nye «innpakningen» består i at bøtenivået er nå er doblet. 8000 kroner i bot og 200 kroner per kilo fisk som føres ulovlig ut, i tillegg. Det mente NHO og regjeringspartiene skulle virke avskrekkende.

Der tok de feil. Bøtenivået setter ingen støkk i smuglere som er profesjonelle, godt organiserte og som i en del tilfeller har gjort det såkalte turistfisket til industri og handel. Ved utgangen av juni i år hadde tolletaten beslaglagt mer ulovlig fisk enn i hele 2018. Når bøtesatsene ikke uroer de som driver med denne miljøkriminaliteten, er det trolig fordi de anser muligheten for å bli tatt i tollen som relativt liten. Og det er så gode penger å tjene på aktiviteten, at de som gjør seg flere turer til Norge i løpet av sesongen, har råd til å støte på tollvesenet en gang eller to.

Kysttorsken er sårbar. Forskere har advart: flere steder er bestanden truet. Og det er ikke bare i Nord-Norge at dette er et problem. Oslofjorden ble stengt for torskefiske fra 15 juni i år. Det er kritisk for bestanden, og årsaken er for en stor del fritidsfiske.

Langs kysten må lokale yrkesfiskere med kvote stå på kaia og se på at såkalte turistfiskere drifter hele døgnet ut fra fiskecampen, og svekker næringsgrunnlaget deres. Det er en hån mot arbeidsfolk som selv måtte finne seg i tøffe tak og reguleringer da torsken var truet for noen år siden.

Fisketuristene er ikke interessert i hele fisken de fanger. Mange skjærer ut den tykkeste delen av filéten, såkalte loins, og kaster resten. Bein, avskjær og resten av fiskekjøttet går rett på havet. Kasting av førsteklasses mat og forsøpling i en og samme runde, med andre ord. Men indrefiléten tar de med seg. Mye av den også. I mai ble tre tsjekkere tatt på grenseovergangen til Finland, med 338 kilo mer filét enn de hadde lov å føre ut av Norge. Boten ble betalt kontant!

Fisketurismen ble tatt opp i Stortinget tidligere i år, og bøtesatsene ble doblet, etter forslag fra NHO reiseliv. Stortingsrepresentant Cecilie Myrseth fra Troms er fiskeripolitisk talsperson for Ap, og hun sier at partiet ønsket en egen, større sak om næringa, et dokument som problematiserer alle forhold rundt denne formen for turisme. Men det ville ikke regjeringspartiene. De ville vente og se utviklingen an etter at bøtesatsene er økt.

- Som nasjon er vi nødt til å ta et skikkelig oppgjør og en gjennomgang av situasjonen. Det nytter ikke med enkelttiltak. Men det blir vanskelig å ta stilling til dette, så lenge Stortinget ikke får en grundig utredning av alle sider ved denne næringen lagt på bordet, sier Myrseth.

Det hører med til hele denne begredelige situasjonen at registrerte fiskecamper er pålagt å rapportere fangstene til myndighetene. Men en tredjedel av de 950 registrerte campene rapporterte ikke inn ett eneste kilo i fjor.

Hvor ellers i Europa er det med åpne øyne lagt til rette for at turister kan, i flere omganger hver sesong, hente ut store mengder av en sårbar, nasjonal ressurs? Det er litt som i det ville Vesten, vi har skapt et klondike for profesjonelle smuglere, og vi evner ikke å gjøre mer med situasjonen enn å øke bøtesatsene ved tilfeldige kontroller.

Norges Fiskarlag mener det må hard lut til nå. Turistfiske ja, men ingen fisk med ut av landet. Cecilie Myrseth mener forslaget er interessant.

Vi kan fort komme dit at vi blir nødt til å innføre så harde restriksjoner. Så lenge denne delen av reiselivet er «hellig» for regjeringen, utarmes viktige fiskebestander langs kysten. Og vi sager av greina vi sjøl sitter på.

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse