Annonse
EKSTREME YTRINGER: Høyreekstreme nynazister marsjerer i Kristiansand lørdag. Foto: Tor Erik Schrøder, /NTB Scanpix

Ideer bekjempes ikke med forbud

Selv om Tromsø har en ubehagelig historie med høyreekstrem vold, må vi holde fast ved at også nynazister har krav på ytringsfrihet.

Festivalsjefen for Tromsø Arctic Pride forlanger at politimester Ole B. Sæverud og byens ordfører Kristin Røymo tar klar avstand fra nynazistene.  Han vil ha sikkerhet om at nynazistene er uønsket i Tromsøs gater og at «vi kan gå i parade i Tromsø i trygghet.»

Med tanke på de grove utfallene de nordiske nynazistene har rettet mot homofile, er uroen festivalsjef Stein Fredriksen gir uttrykk for, absolutt forståelig. Og vi tar for gitt at politiet sørger for å ivareta deltakernes sikkerhet og griper inn mot eventuell voldelig adferd.

Politiet i Kristiansand har fått mye kritikk for å ha latt nynazistene i Den nordiske motstandsbevegelsen demonstrere i sørlandsbyen. Mange har reagert på at høyreekstremistene fikk gjennomføre markeringen til tross for at det ikke var søkt om tillatelse. Samtidig ble en enkelt motstander som ikke ville flytte seg for nazistene, påført håndjern og bortvist fra stedet. Selv om politiet rent lovmessig har sitt på det tørre, kan man stille spørsmål ved politiets opptreden og dømmekraft. Vi håper at politiet i andre deler av landet trekker lærdom av dette.

Likevel må det grunnleggende ligge fast i et liberalt samfunn som det norske. Uansett hvor motbydelig og historieløst ekstremisme måtte være, kan ikke ideer bekjempes med sensur eller forbud. Også nynazisters rett til å fremme sitt politiske syn er beskyttet av grunnloven, og selv om en markering eller demonstrasjon ikke er godkjent av politiet på forhånd, behøver den ikke nødvendigvis være ulovlig. Det er derfor grunn til å advare mot å bruke saken i Kristiansand til å fremme krav om å begrense ytringsfriheten, som skal ha et sterkt vern i Norge.

Vi vil heller ha nazistene ut i gatene slik at offentligheten kan konfrontere deres holdninger og standpunkter. Når de trer frem i lyset, har både folk flest og myndighetene en mulighet til å holde øye med dem, identifisere dem, og forhindre både kriminelle handlinger og rekruttering til ytterliggående miljøer. 

I Tromsø er det viktig å huske at en del av bakteppet er vonde erfaringer med nettopp høyreekstremistisk vold. Det var nynazister som sto bak sprengingen av Oktober bokhandel i byen i 1977, som var et rent drapsforsøk på politiske meningsmotstandere.

Vi er likevel glade for at politimester Ole Sæverud i Tromsø har en særdeles klok tilnærming, når han understreker at det ikke er politiets oppgave å stanse ytringer som er forbundet med ubehag for det store flertall. Politiet skal legge til rette for politiske meningsytringer så lenge de er lovlige både for nynazister, motdemonstranter og foreningen FRI ( Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold). Sæverud har helt rett i at vi aldri må komme dit hen at politiet skal filtrere hvilke meninger man skal kunne uttrykke utover det som straffbart.

 

 

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse