Annonse
Idretten i Troms skal ta et oppgjør med nedverdigende fordommer og holdninger som hører fortiden til. Tromsø Arctic Pride 2018 er på mange måter et startskudd for dette, skriver artikkelforfatterne. Bildet er fra fjorårets pride-parade i byen. Foto: Tromsø Arctic pride

Idretten er klar for Arctic Pride - tar et oppgjør med gamle fordommer

Det er en selvfølge at vi holder idrettens dører åpne for mangfoldet og ulikhetene. Idretten slår klart og tydelig fast at alle er like verdifulle – som idrettsutøvere og som mennesker. Under Tromsø Arctic Pride skal teaterforestillinger, engasjement rundt tre toppkamper og deltakelse i paraden, markere idrettens klare standpunkt.

Idretten viser i mange sammenhenger at vi er gode på ulike typer integrering. Men er vi også gode på å integrere de som er «skeive» i idretten? Vår klare erkjennelse er at det er vi faktisk ikke sikre på at vi er. Idretten er fortsatt i en læringsprosess i forhold til slik integrering. Vi må lytte, vi må erfare og vi må lære. Målsettingen er at idretten skal bli en arena der absolutt alle skal oppleve å være velkommen og akseptert.

Noen er homo i 2. divisjon

 «Ingen er homo i 2. divisjon» heter teaterforestillingen som vises i Tromsø førstkommende fredag. Forestillingen handler om at idretten må bli et miljø der det er helt uproblematisk å stå fram. I idrettsfamilien skal alle få være med, uavhengig av hvem vi er forelska i. Trygghet og respekt er viktige elementer i enhver familie. Vi må være åpne og ta vare på hverandre. Idretten skal skape mestring, utfordringer og glede for absolutt alle. Vi skal arbeide målbevisst for å endre på holdninger og gammel tradisjonsbundet tenkning. Det skal være plass til alle i idretten – også til den som er «homo i 2. divisjon». Vi må få bukt med gamle holdninger – på idrettsbanen, i garderoben og på tribunen. Idretten i Troms skal ta et oppgjør med nedverdigende fordommer og holdninger som hører fortiden til. I 2018 må det være en selvfølge at vi holder idrettens dører åpne for mangfoldet og ulikhetene, og slår klart og tydelig fast at alle er like verdifulle. Både som idrettsutøvere og som mennesker. De som ikke er enige med oss i dette, og som bedriver det som kalles «homohets» - har vi kort og godt ikke bruk for i idrettsmiljøet.

Teater, kamper og parade

Tromsø Arctic Pride 2018 er på mange måter et startskudd for Troms-idrettens engasjement på dette området, og vi har valgt ut fem konkrete tiltak der vi skal forsøke å markere idrettens klare standpunkt og gode engasjement.

  • Vi inviterer til teaterforestillingen «Ingen er homo i 2. divisjon», som vises to ganger på Alfheim stadion fredag 2. november (1500 og 1900).  Det er gratis adgang. Forestillingen henvender seg spesielt til ungdommen, men er i høyeste grad også interessant og viktig for alle.
  • Tre av Troms-idrettens fremste aktører innen lagidrett på øverste nasjonale nivå, har åpnet sine hjemmekamper for å vise idrettens holdninger og budskap.
  • BK Tromsø-Askim (volleyball) i Tromsøhallen lørdag 3. november kl. 1600, Tromsø Storm-Centrum Tigers (basketball) i Tromsøhallen søndag 4. november kl. 1600 og Tromsø IL-Molde på Alfheim stadion søndag 4. november kl. 1800.
  • Tribunekulturen kan være tøff og lite inkluderende. Vi ønsker å vise klart og tydelig at vi tar avstand for alle former for homohets. Tromsø-publikumet skal under disse kampene få muligheten til å vise regnbuekortet til hele verden.
  • Vi ønsker at idretten skal stå klart og tydelig fram i Pride-paraden i Tromsø sentrum søndag 10. november kl. 1300. Vi skal være mange, vi skal vises og vi skal høres. Still gjerne opp i klubbdrakter, og vis hele verden at dette er noe som idretten bryr seg om, og tar på største alvor.

Lytte, erfare og lære

Troms-idretten skal lytte, erfare og lære. Gjennom det skal vi bli enda bedre på å skape trygge og gode miljø der alle føler seg velkommen og inkludert – uansett seksuell legning. Vi oppfordrer alle til å hjelpe oss med å få dette til!

På vegne av idretten i Troms:

Troms Idrettskrets – Øivind Hansen
Tromsø Idrettsråd – Alf-Kondrad Wilhelmsen
Veronika Løveng-Hansen og Jo Are Vik - Troms Fotballkrets

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse