Annonse
Myter og konspirasjonsteorier overlever dessverre så lenge en ikke vil akseptere vitenskapelige data. Men norsk laks ER faktisk garantert fri for antibiotika, skriver artikkelforfatterne. Foto: Rudolf Svendsen / Veterinærinstituttet

Det er ikke antibiotika i norsk oppdrettslaks

Myter er det dessverre vanskelig å ta livet av - for de lever sitt eget løgnaktige liv, beskyttet mot all fakta og kunnskap. Én slik myte er at det finnes antibiotika i norsk oppdretts laks.

Oppdrett av laks i kaldt sjøvann i Norge fikk sin spede oppstart rundt 1970, og infeksjonssykdommene var umiddelbart tilstede. I 1987 nådde antibiotikaforbruket sitt toppår med hele 887 milligram (mg) pr produserte kilo laks. Det ble ropt varsku fra både medisinsk og veterinærmedisinsk hold. Vaksiner mot kjente bakterielle fiskesykdommer var allerede introdusert, men nye og ukjente fiskesykdommer, som kaldtvannsvibriose, krevde antibiotika for at fisken skulle overleve. Heldigvis ga en stor vaksinedugnad med private og offentlige forskningsinstitusjoner samt gode bidrag fra næringen og forvaltningen, resultater.  Allerede i 1994 var forbruket redusert til nærmere 50 mg antibiotika pr kilo laks.  De humanmedisinske viktige antibiotika ble nå også gradvis faset ut.

Best i verden

Volumet av oppdrettslaks økte fram til 2012, hvor over 1.3 millioner tonn laks ble produsert med et forbruk på 0,7 mg antibiotika pr kilo laks. Men antibiotikanedgangen fortsatte, og i 2015-2017 var forbruket 2-300 kilo i norsk lakseoppdrett. Dette gir ca.  0. 1- 0.3 mg antibiotika per produserte kilo laks. Til sammenligning brukes det ca. 10 mg antibiotika for å produsere 1 kilo husdyrkjøtt i Norge. Dette er også lavt i internasjonal sammenheng. For eksempel brukes det 330 mg antibiotika for å lage ett kilo kjøtt i Spania, 310 mg i Italia, 250 mg i Ungarn, 200 mg i USA og 180 mg per kilo kjøtt i Tyskland.

Antibiotika forbruket er redusert med 99,98%

Norsk lakseoppdrett har nå redusert forbruket av antibiotika pr kilo fisk med 99,98 %.  Dette sier oss at nærmere 99,9 % av all laks som selges for konsum aldri har vært eksponert for antibiotika.  Disse tallene fremkommer ut fra et reseptregister der alle reseptene til oppdrettsnæringen fra veterinærer og fiskehelsekandidater registreres. I tillegg tar Mattilsynet prøver av over 13.000 laks i hele landet årlig etter EU sine regler, og sender disse til Havforskningsinstituttet  som er analyseeksperter. Deres rapporter er offentlige og viser at en aldri finner reststoffer av antibiotika. Både EUs organ som er ansvarlig for matsikkerhet (EFSA) og USAs Food and Drug Administration (FDA) tester laks og inspiserer de norske kontroll systemene, samt enkelte lakseprodusenter direkte.

Myter og konspirasjonsteorier overlever dessverre så lenge en ikke vil akseptere vitenskapelige data. Men norsk laks ER faktisk garantert fri for antibiotika.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse