Annonse
DUGNADSJOBB: Foran NM i skiskyting i Tromsø i 2003 jobbet frivillige med å skuffe snø for å lage best mulig løyper for deltakerne.

Uten dugnad stopper idretts-Norge

Med en ny norsk OL-søknad kommer duoen Kloster Aasen og Kjøll til å bruke millioner av kroner fra NIF-kontoen. Kroner som er kommet inn gjennom dugnadsarbeid i en rekke idrettslag over hele landet. Jeg er ikke i tvil om at Kloster Aasen og Kjøll er på kollisjonskurs med de dugnadsbaserte idrettslagene rundt om i kongeriket.

Også toppidretten er avhengig av dugnadshjelp. Hvor mange eliteseriekamper i fotball hadde blitt spilt uten hjelp fra foreldre og foresatte?

Har du løpt Midnight Sun Marathon, vært til stede på Bardufoss Cup i fotball eller sett på Arctic Race of Norway på sykkel? Vet du hva de har til felles med mange store idrettsarrangementer?

De hadde aldri blitt avviklet uten dugnadshjelp. MSM vill aldri gått av stabelen dersom de ikke hadde fått hjelp av en rekke idrettslag og foreninger i Tromsø. Arctic Race of Norway er avhengig av det samme når de reiser rundt i landsdelen.

Derfor blir det merkelig at den nyvalgte idrettspresidenten, Berit Kjøll, allerede før hun har møtt den virkelige grasrota i norsk idrett, begynner å prate om en ny OL-søknad. Det kan virke som om Kjøll ikke har fulgt med i timen og fått med seg den massive motstanden det har vært om saken ved de siste anledningene.

Uten å spekulere alt for mye, kan det hende at Kjøll har fått et innspill om saken fra Kristin Kloster Aasen som var en av hennes viktigste støttespillere i kampen om å bli ny idrettspresident. Begge har sitt ståsted i ryttersportforbundet. Som IOC-medlem ønsker nok Kloster Aasen en ny norsk OL-søknad så for som mulig. IOC trenger land som er villige til å ta kostnadene med å arrangere lekene.

Med en ny norsk OL-søknad kommer duoen Kloster Aasen og Kjøll til å bruke millioner av kroner fra NIF-kontoen. Kroner som er kommet inn gjennom dugnadsarbeid i en rekke idrettslag over hele landet. Jeg er ikke i tvil om at Kloster Aasen og Kjøll er på kollisjonskurs med de dugnadsbaserte idrettslagene rundt om i kongeriket.

I forbindelse med NM i skiskyting i Tromsø i 2003 hadde Nordlys et eksklusivt intervju med kong Harald. Den gangen sa Kongen følgende om temaet;

– Det går ikke uten dugnad, særlig ute i distriktene. Det er viktig at disse mesterskapene ikke bare går på samme sted, men at de blir flyttet rundt. Vi trenger dugnadsaktivitet. Når det gjelder dugnader var kongen den gangen litt betenkt over alle pengene som er i omløp innen idretten.

 – Det er ganske mye penger, særlig i fotball. Men det er en utvikling som er vanskelig å skru tilbake, og det er ikke sikkert at det er riktig å skru den tilbake. Det er et lite paradoks når det går store penger til enkelte utøvere når det er dugnadsarbeid i klubbene.

Dersom vi hadde gjort intervjuet i dag hadde nok den idrettsinteresserte kongen sagt omtrent det samme, tror jeg.

Du ser dem nesten daglig, enten det er i Nordreisa, i Tromsdalen, på Alfheim, på Finnsnes eller en annen plass i fylket, landsdelen eller de landet. De som brenner for sitt idrettslag eller sin forening. De som steiker vafler, selger dopapir, holder orden på billettsalget, de som merker banen, de som står på banen eller i hallen og sørger for at tusenvis av barn og unge får trent. Dersom de svikter blir det heller ingen aktivitet.

Også toppidretten er avhengig av dugnadshjelp. Hvor mange eliteseriekamper i fotball hadde blitt spilt uten hjelp fra foreldre og foresatte? På Alfheim er mellom 50 og 100 personer i sving når Simo Valakaris gutter er i aksjon. De stiller opp i de forskjellige kioskene på stadion fordi de har barn som spiller i klubben. Slik er det også på de andre arenaene, selv om de noen plasser henter inn andre idrettslag for å gjøre jobben. Men det er fortsatt dugnad.

Det er et betimelig spørsmål å stille hva Kjøll vet om dugnadsarbeid på grasrota. Hvor mange vaffelkaker har hun stekt? Hvor mange loddbøker har hun solgt? Hvor mange dugnadstimer har hun lagt i lokale arrangementer helt nede i idrettsbevegelsen? Jeg frykter at mange kommer til å bli skuffet over svaret.

Derfor bør Kjøll – og Kloster Aasen – tenke seg nøye om før de tar fatt på et prosjekt som nok en gang er splittende i idrettsbevegelsen. De må også vurdere om en ny OL-søknad vil svekke velviljen for dugnadsjobbingen i lag og foreninger i distriktene?

Jeg vet ikke svaret, men jeg føler meg ganske sikker at jeg vet hva folk mener om saken. Samtidig skal man ikke stikke under en stol at lag og foreninger er avhengig av de inntektene de får fra dugnadsarbeid dersom det skal «gå rundt», selv om idrettsbevegelsen står midt i en splittende OL-diskusjon.

Kjøll burde kanskje tenke på ordene fra Kongen før den store OL-diskusjon brøyt løs i Norge;

– Vi trenger dugnadsaktivitet!

Den er for viktig til å rokke ved.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse