Annonse
KOMMUNALMINISTEREN: Denne mannen har noen små hemmeligheter han nødig vil snakke så mye om. Særlig når det gjelder hans eget yndlingstema, kommunereformen.Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Det de ikke forteller deg

Politikernes fortelling til oss velgere er at vi trenger «robuste» kommuner. Det har de kanskje rett i. Men de skjuler noe for oss når de argumenterer.

Hvorfor være stor når så mange kan leve lykkelig og heve lønn og møtegodtgjørelser som liten?

Er det best å bo i en liten kommune eller i en stor kommune?

Her i «furet, værbitt» har vi 428 kommuner, de fleste av typen small og extra small. Høyres kommunalminister Jan Tore Sanner, Frp og næringslivets NHO er superivrige etter å slå sammen så mange av dem som mulig. Deres fortelling til oss velgere er at vi trenger «robuste» kommuner.

Det har de kanskje rett i. Men de skjuler noe for oss når de argumenterer.

Jeg skal avsløre to hemmeligheter. Noe Sanner & co. ikke snakker høyt om når de forklarer oss hva som er så bra med store kommuner. Kommunereformen handler for Frp og Høyre ikke bare om de vanlige kommunene, primærkommunene.

Den handler i høyeste grad om fylkeskommunene, nivået mellom staten og de vanlige kommunene. Siv Jensen og Jan Tore Sanner vil nemlig nedlegge fylkeskommunene. Det står i programmene deres, men de forteller oss ikke at et av de viktigste målene med kommunereformen er nettopp det, å få nedlagt fylkeskommunen.

For å få det til trenger de store primærkommuner som kan overta fylkeskommunens oppgaver, som er å drive videregående skoler og sørge for utbedring og vedlikehold av fylkesveinettet. Det store flertallet av småkommuner i Troms kan selvsagt ikke ta så store oppgaver.

Men med bare fire kommuner i Troms, slik NHO har foreslått, så kan vi fint legge ned fylkeskommunen og la «de fire store» styre med videregående skoler og fylkesveier. De er «robuste» nok. 

Det var den ene. Her er den andre hemmeligheten, den virkelig store elefanten i reformrommet, som Sanner i hvert fall ikke vil snakke høyt om:

Med få og store kommuner åpner det seg også et mye mer attraktivt og fristende marked for private tilbydere som kan ta over kommunale tjenester av nesten alle slag, for eksempel omsorgstjenestene.

For de private tilbyderne er saken enkel: Små kommuner, lite lønnsomme. Store kommuner, veldig lønnsomme. Kommunereform? Bingo!

Vi vet jo alle at Høyre og Frp har konkurranseutsetting/privatisering på programmet. Men har de sagt åpent at kommunereformen er et av de viktigste grepene for å få det til? De hvisker det ikke engang. 

Hva så med motstanderne av kommunereform? Ordførerpartiet Sp er de små kommuners varme forsvarere. Og svært mange lokalpolitikere rundt i småkommunene er skeptiske til reform. De har flere gode grunner til det, for eksempel at lokaldemokratiet kan svekkes, at det blir lang vei opp til makta.

Men det er ikke alt de heller vil snakke høyt om.

For i denne store floraen av små kommuner som dekker Norges-kartet finnes det en hær av lokalpolitikere og byråkrater som blir borte dersom det blir langt færre kommuner.

Å være lokalpolitiker er i dag for mange noe nær en litt alternativ næringsvei. Noen er lønnede ordførere og varaordførere, resten sitter i kommunestyret, i formannskapet, i komiteer og kanskje i noen kommunale utvalg og. Alle disse stedene har de (vel fortjent!) møtegodtgjørelse, noen i fylkestinget i tillegg.

Så hvorfor være stor når så mange kan leve lykkelig og heve lønn og møtegodtgjørelser som liten? 

Det finnes gode argumenter både for og mot kommunereformen. Og så finnes det noen motiver som ikke egner seg så godt i dagslys.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse