Annonse
En palestinsk mann bærer liket av en palestinsk jente som leger sier ble drept i et israelsk flyangrep mot familiens hus i Khan Younis på Gaza 29. juli 2014. Foto: REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

- Men bombene slippes av Israels militære. Å hevde noe annet er semantikk.

Hvis palestinske siviles liv ble sett på som likeverdige ville aldri Israel holdt på med disse myrderiene av sivile. For hver mor, barn og far som drepes fødes det mer hat mot Israel.

Jeg er på Sørlandet.  Jeg sitter på bryggen og skriver. Vinden fra sjøen svaler fint. I kjøleskapet oppe i villaen storfamilien har leid for sommeren ligger det et par flasker hvitvin til kjøling. På grillen ligger fisk og kjøtt. Min svogers kyndige hender har kontroll på middagen. Ute i vannet bader mine to sønner, min bror og min gravide kone. Til høsten skjer det store ting i familien. Godt liv, men heller ikke i Norge vet man hva morgendagen bringer. Det er bare tre år siden 22.juli.

 

Samtidig som vi minnes 22.juli 2011 er nyheter og sosiale media fulle av rapporter fra Midtøsten. Sivile menn, kvinner og barn drepes og sykehusene fylles opp. Også sykehus bombes. Barn som leker på stranden blir drept. Ingen steder synes trygge. De som bomber påstår at de tar hensyn til sivile. De påstår at Hamas bruker dem som sivile skjold. De påstår, i ramme alvor, at det ikke er dem, men Hamas som dreper de sivile. Men bombene slippes av Israels militære. Å hevde noe annet er semantikk. Talemåter. Faktum er klart. Sivile drepes i hopetall. Menn, kvinner, barn. Hvordan kan de som faktisk dreper dem slippe unna med å skylde på noen andre?  

 

Begrunnelsen er stort sett den samme for hvert drap: Hamas bruker sivile som skjold. Sivile skjold er forøvrig den israelske hæren godt kjent med. FN har slått fast at de selv har benyttet Palestinere som levende skjold en rekke ganger. Senest i 2008-2009.  Hva de gjør denne gangen får vi kanskje vite senere.  I 2014 er det stadig vanskeligere å skjule krigsforbrytelser.

 

Kan man se for seg Israel sprenge et hus fullt av sivile Israelere for å få tatt en håndfull terrorister? Hvis svaret er nei på det, må vi også ta innover oss at palestinske sivile ikke blir sett på som likeverdige de israelske. De er dehumanisert. Hvis palestinske siviles liv ble sett på som likeverdige ville aldri Israel holdt på med disse myrderiene av sivile. For hver mor, barn og far som drepes fødes det mer hat mot Israel. Bombingen er en blindvei, med mindre utslettelse av det palestinske folk er målet. Det må de som har makten i Israel også vite. Likevel fortsetter de.

 

Man kan spørre seg om ikke dehumaniseringen av palestinerne også har nådd oss her på berget. TV2 sin reporter i Midtøsten, Fredrik Græsvik forteller om over 2000 hatmeldinger rettet mot ham på mail og sosiale medier. På Facebook ber han tynt om å få slippe mer hat.  Nrk sin Sidsel Wold forteller om lignende tilstander. Budbringerne blir hetset. De beskyldes for løgn og henges blant annet ut som antisemitter.

 

At man er antisemitt er det siste man vil ha hengende over seg. Derfor sitter alltid antisemittisme-beskyldninger løst og klare til bruk.  Alle noenlunde oppegående mennesker er enige om at nazismen og holocaust med industrialiserte massedrap er noe av det  verste svineriet i verdenshistorien. Å i det hele tatt bli assosiert med noe slikt er forferdelig for noen hver. Ikke minst for mediebedrifter. Aviser og politikere, de må passe både kjeften og pennen sin. Ellers kommer merkelappen.

 

Og selverklærte Israelvenner spør; Hvorfor er det Israel som hele tiden kritiseres? Hvorfor er alle ute etter dem? Svaret er enkelt. Vi forventer mer av Israel. Et land som liker å omtale seg selv som det eneste demokratiet i Midtøsten, nærmest som sivilisasjonens siste  skanse mot despotiet. Da kan de ikke holde på slik som dette. I tillegg er Israel en okkupasjonsmakt. Derav følger det også en del plikter. Det er for eksempel ikke greit å bombe sivile områder en selv har okkupert. Det er også et faktum at palestinerne ikke har rakettskjold. Israel har. Og Israel har også en teknologi, slagkraft og treffsikkerhet som går langt utenpå det Hamas evner. Dette er, uansett hva selværklærte israelvenner hevder, relevant.

 

Barn drepes hver dag i Gaza nå. Det er det vi må forholde oss til. Og det er det verdenssamfunnet må få stoppet. Den beste måten å gjøre det på er at de som bomber dem slutter med det. Så får vi ta resten etterpå.  Et utopisk, men godt forslag er at man får FN-styrker inn i området som kan bevare freden. På sikt må alle, jøder som palestinere få bli frie borgere enten det er en eller to stater som blir løsningen. Men la oss først få stoppet disse meningsløse, brutale drapene.

 

Det ropes fra villaen. Grillmat og vin venter. Kanskje blir det også et glass maltwhisky når ungene er vel i seng. Godt liv. Slik skulle alle hatt det.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse