Annonse
ULOVLIG: Å dyrke og bruke cannabis er ulovlig i Norge. Her har politiet gjort et beslag av en hjemmeproduksjon. Men på verdensbasis er cannabis storindustri, med mektige produsenter som i årevis har lobbyert for legalisering.

Hasj over disk?

Å nå store, framtidige markeder hvor cannabis kan bli et vanlig rusmiddel for rekreasjon, er målsettingen.

Blir færre rekruttert inn i narkotikamisbruk om vi bare legaliserer de såkalt lette stoffene, og selger hasj og marihuana over en disk som tilhører staten?

Det blåser en legaliseringsvind over de politiske ungdomspartiene når det gjelder cannabis. Sist ute var Unge Høyre og Sosialistisk Ungdom. Argumentene for legalisering spenner fra at dette vil redusere gjengkriminalitet, til et ønske om å avkriminalisere tunge rusmisbrukere i en slags naiv forestilling om at politiet prioriterer å jakte på stakkarer på gata, framfor å ta bakmennene.

Uansett argument, så er dette veldig lite solidarisk politikk. For cannabis-produksjon er storindustri på verdensbasis. De store og mektige produsentene har i årevis drevet intens lobbyvirksomhet for å normalisere, ufarliggjøre og til syvende og sist få legalisert bruk av cannabis. Med stedvis stor suksess. Mange land har opphevet forbudet, fra juni i år er også Canada å finne på denne listen.

Nå lanseres cannabis til og med som ingrediens i matretter, i et kokke-show på Netflix. «For første gang får du se en TV-sendt matlagingskonkurranse der to kokker lager lekre marihuanaretter til et dommerpanel bestående av meget tilbakelente kjendiser», heter det i reklamen.

 Lobbyistene har virkelig fått lønn for strevet.

Idéen om at stoff fra cannabis-planten, som hasj og marihuana, skal være lovlig å bruke, kommer altså et sted fra. Og det er slett ikke alle som har et mer verdig liv for rusmisbrukere som motiv for legalisering. Å nå store, framtidige markeder hvor cannabis kan bli et vanlig rusmiddel for rekreasjon, er målsettingen.

Forsvinner gjengkriminaliteten i Oslo, eller narkokartellene i Sør-Amerika, om verden bare legaliserer forbudte rusmidler?

Noen synes å tro at da blir inntektene til disse forbryterne borte. Men slik er det jo ikke. I et land som Norge, med streng regulering av alkoholsalg, overlever kreftene bak illegalt brennevin likevel. Det handler om pris, og det vil det gjøre for cannabisen også. Det svarte markedet forsvinner ikke, det er ualminnelig tilpasningsdyktig når det gjelder å konkurrere, også prismessig.

Narkotikadebatten her i landet har ofte et noe spesielt fokus. Det kan virke som om vi er mer opptatt av å legge opp politikken i forhold til de som allerede er inne i tungt misbruk, enn å fokusere på rekrutteringen. Vi har, for eksempel,  hatt en svær diskusjon om fri heroin til heroinavhengige, og den pågår ennå. Vi ville aldri funnet på det samme når det gjelder alkohol til alkoholikere.

For rusutløste lidelser, med angst, nerver og psykoser blir ikke borte om stoffene er betalt av staten.

Hvordan skal vi hindre rekruttering til stoffmisbruk? Det er dette som er det viktigste spørsmålet når det kommer til narkotikapolitikken. Vi vet at de fleste som får problemer starter med lettere stoffer som hasj og marihuana. Er det da riktig å gjøre dette mer tilgjengelig?

Unge Høyre får ingen støtte fra moderpartiet. Erna Solberg er krystallklar på at legalisering ikke er Høyre-politikk. En rundspørring avisa Klassekampen har gjort til Ap-ledere i de største byene, viser at de stort sett er negative til legalisering, de også. Lederen i Stavanger Ap, Frode Berge, sier en prøveordning med legalisering ville sendt helt feil signal til ungdommen. – Bare på noen få år har vi merket mer bruk, økt tilgjengelighet og en holdningsendring hvor cannabis blir akseptert i nye miljøer, sier han, og legger til at han er bekymret over utviklingen.

Da er vi tilbake til spørsmålet innledningsvis: blir virkelig færre rekruttert inn i misbruk ved å gjøre disse stoffene lovlige, og omsette dem i regi av staten?

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse