Ikke kødd med EØS-avtalen min!

EU anno 2017 er noe helt annet enn det vi diskuterte på 1970-tallet. Samarbeidet er tettere, dypere og bredere enn det var da. EU er mye mer enn en handelsavtale, og det gjelder EØS-avtalen også.

16. mai kom jeg over et innlegg av Christian Torseth, leder av Nei til EU Nordland. Et innlegg hvor han i 9 avsnitt tar ganske så feil. Dette er hvorfor. 

Hovedpoenget hans er at demokratiet er delvis opphevet og at vi er like selvstendige i dag som vi var under Danmark og Sverige alt takket være EØS-avtalen. De som fulgte med under årets 17. mai-tale rynker kanskje litt på nesen av denne uttalelsen. I tillegg mener han at den «nyliberalistiske politikken» som EU fører ikke vil «få demokratisk støtte i Norge, men via EØS-avtalen kan regjeringen låse Norges politiske kompass på høyrepolitikk». Da er det ganske interessant at siden EØS-avtalen trådte i kraft har seks storting og syv regjeringer av ulike sammensetninger styrt på bakgrunn av avtalen. Avtalen ble undertegnet i 1992 (statsminister da var Gro Harlem Brundtland) og trådte i kraft i 1994 (fortsatt Gro Harlem Brundtland fra Arbeiderpartiet som statsminister). Siden da har Gro, Torbjørn, Kjell Magne, Jens, Kjell Magne (igjen), Jens (igjen) og Erna styrt med avtalen og hevdet at dette var Norges viktigste avtale, men det er nå Torseth reagerer og sier at dette er høyrepolitikk hugget i stein og at den ikke har støtte. Stortinget, vårt mest tydelige uttrykk på demokratiet, vedtok at Norge skulle slutte seg til EØS-avtalen og har siden da styrt på bakgrunn av den.   

Videre er EØS-avtalen en dynamisk avtale, det betyr at den oppdaterer seg selv. Det er en av dens styrker. En handelsavtale vil være oppdatert dagen den blir undertegnet, men dagen etter er den igjen utdatert – og så blir den bare mer og mer utdatert jo lengre tid som går. Torseth hevder at alt vil være bedre enn EØS og at handelsavtalen fra 1973 hadde vært en utmerket erstatning. Hovedproblemet med handelsavtalen fra 1973 er ganske åpenbart: vi lever i 2017, og det har skjedd en god del siden 1973. Internett, PC-er, mobiltelefonen, Uber og Walkmanen som kom og gikk er strålende eksempler på ting som har bredt om seg siden 1973. Vi lever i en stadig mer globalisert verden, en verden som har forandret seg en god del på nesten 50 år. En gammel handelsavtale blir dermed, svært forenklet sagt, som å kle på seg sko i feil størrelse.

EU anno 2017 er noe helt annet enn det vi diskuterte på 1970-tallet. Samarbeidet er tettere, dypere og bredere enn det var da. EU er mye mer enn en handelsavtale, og det gjelder EØS-avtalen også.

EØS-avtalen sikrer oss rettigheter som de aller fleste tar for gitt. Jeg og du kan bo, studere, forske, arbeide og etablere oss hvor vi vil i Europa. Norske bedrifter, institusjoner og forskere kan få nettverk og midler de ikke hadde vært i nærheten av uten forskningsprosjektene til EU. Studenter kan reise på utveksling med Erasmus +. Og ikke minst – våre bedrifter får et helt annet marked å levere til. Norge er avhengig av arbeidsinnvandrere fra EØS-området for å skaffe kompetanse som vi ikke har selv. Uten denne kompetansen hadde tusenvis av norske arbeidsplasser stått i fare. Et lokalt eksempel er PEAB Bjørn Bygg i Tromsø, som selv sier at de hadde risikert halvert omsetning uten arbeidsinnvandringen fra EØS-området. Det sier seg selv at en bedrift med halvert omsetning ikke kan ha like mange ansatte. Å erstatte EØS-avtalen med en gammel og utdatert handelsavtale blir dermed litt for lettvint.

I Norge eksporterer vi mer til EU enn til alle andre verdensdeler lagt sammen. Da betyr markedsadgangen til disse landene noe. Det blir heller ikke riktig å sammenligne oss med alle de andre WTO-landene, rett og slett fordi vi er Norge og ikke *sett inn tilfeldig WTO-land*. Hver dag kjører 170 vogntog stappet med Norsk fisk til Europa. Da betyr likelydende regler som gjør det mer forutsigbart å produsere og tryggere å være forbruker noe.

Torseth sier at «motstand mot EØS ikke er motstand mot mennesker», men motstand mot EØS er motstand mot muligheter. Det er å leke med norske arbeidsplasser, forskeres muligheter, studenter og rettigheter som jeg og du tar for gitt. 

Det er i Europa vi har våre nærmeste samarbeidspartnere og allierte. Det er i Europa vi finner vårt største marked. Det må vi ikke glemme.

Så, Christian Torseth ikke lek med EØS-avtalen. Det er mine rettigheter og muligheter du leker med. Det er min fremtid du prøver å tegne for meg. Mitt råd er ganske enkelt: ikke kødd med EØS-avtalen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse