Annonse
GULL: Det mørke kapittelet i Tromsø oppstår når vi ikke ser at vi sitter på gull, skriver artikkelforfatteren. Foto: Yngve Olsen Sæbbe

Ikke la lyset over byen vår slukne!

Alfheim svømmehall skal stenges, meldes det fra trange kommunale budsjetter. Og mitt hjerte brister virkelig på ordentlig, skriver Britt Kramvig.

Det mørke kapittelet i Tromsø oppstår når vi ikke ser at vi sitter på gull. For Alfheim svømmehall er virkelig det – eller rettere sagt kunne vært det - hadde badet vårt blitt utviklet som bad.

Alfheim svømmehall er ett av to bygninger i Tromsø tegnet av arkitekten Jan Inge Hovig. Ishavskatedralen er det andre. I tillegg ligger Alfheim svømmehall på det som vel må være en av Tromsøs fineste og største eiendommer. En park som er like forsømt som det bygningsmassen er. 

Det mørke kapittelet i Tromsø oppstår når vi ikke ser at vi sitter på gull. For Alfheim svømmehall er virkelig det – eller rettere sagt kunne vært det - hadde badet vårt blitt utviklet som bad. Det har de siste årene vært gjort noen oppgraderinger, men vi trenger klare strategier, en god ledelse og mye kjærlig omtanke. Vi trenger at Alfheim svømmehall omsluttes av større ambisjoner og investeringsvilje enn det som har vært tilfelle frem til nå. 

Financial Times stiller i et oppslag den 5. september følgende spørsmål: Is Norway’s Tromsø the new Reykjavik? Og hyller byen for å ikke prøve for hardt å være en reiselivsdestinasjon – men en by preget av litt «shabby-shic hygge vibe» (de bruker faktisk det begrepet). Og det er klart vi alle blir litt stolte og begeistret. Men skal vi i fremtiden være en by som det både er godt og interessant å bo i, og en by som tar vel imot sine gjester, så trenger vi å ha noen flere særegne attraksjoner. 

Og da er det på sin plass å spørre om Alfheim Svømmehall kan bli Tromsøs svar på den Blå Lagune? Islands viktigste attraksjon med 400 000 besøkende i året. Og helt ærlig – Den Blå Lagune er nå et utebasseng det lukter svovel av; det er et middels interessent vertskapsbygg, og skikkelig dårlige, dyre blå drinker. Men det funker. Alle vil dit. For man har arbeidet med infrastruktur og produktpakking på måter som gjør at et besøk i Den Blå Laugen hører med i den totale Islands-opplevelsen. Er det noen som har møtt en turist på Alfheim, eller er det gjort forsøk på å fortelle alle våre nye gjester hvor genuint stedet er? 

Det vi har i Tromsø er et fantastisk vakkert bygg – på en uendelig stor tomt med utsyn og mange muligheter for å utvikle en genuin arktisk park, med små utebad og varme kulper. Har noen vært på Yasuragi i Stockholm og sett hva de har gjort der? Et konferansehotell som er bygget om til et japansk bad, med fulle hus året rundt – ute i Stockholm skjærgård. Hva er det vi har i Tromsø? En perle av et bygg midt i sentrum. Der du kan du svømme deg inn i det arktiske lyset. Inn i kontakt med den høye himmelen som vi har i Nord. Der lyset fra byen brytes – og risikoen for at du faktisk kan se nordlyset legge sine slør over byen, høyst reelt er til stede. 

Lukk øynene og tenk deg at badet var åpent til over midnatt – at du kunne ta med deg kjæresten dit etter at ungene var sovna. At det var mørkt inne – og vinduer som gjorde at du faktisk så ut - mens du svømte dine lengder i det deilige bassenget. At du kunne leie store varme badekåper. At treningsrommene som spiller gamle rocke-ballader og inntrengende tekno var stengt for godt. At det var det massasjerom og andre velværeaktiviteter. At det var et godt kjøkken som solgte energigivende fruktsafter og deilig økologiske supper. At det var ildsteder, varm te – både ute og inne. At rytmen var tatt ned og kvaliteten opp. At møte mellom det kalde ute og det varme inne ble forsterket. 

Ville du ikke tatt turen? 

Trenger vi ikke slike genuine tilbud til alle de fremtidige turister som vi tror kommer? Turister som har hutrende seg gjennom vintermørket, kjørt hundeslede eller sett etter hval på dagen – og som ser etter en genuin opplevelse på kvelden? Der man kunne ha det varmt, rolig og tid til å tenke gjennom livet. Tid til å være sammen. Tid til småprat i badstuen. Tid til den tiden som går sakte, og som blir stadig mer verdifull for oss alle. 

Om Tromsøs fordel er at den ikke er for mye av en turistby, så må vi holde fast på det og vi må investere i det som er genuint i byen. Alfheim mener jeg er viktig nå, og det bør lages en liten tenketank av folk fra privat og offentlig sektor som arbeider med å lage litt storslagne planer for hvordan svømmehallen kan reddes. Jeg stiller meg gjerne til disposisjon. 
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse