Annonse
Regjeringen bevilger penger til opprydning med den ene hånden kaster den andre millioner av tonn med gruveavfall i to av våre flotteste fjorder, Førdefjorden og Repparfjorden (bildet). Dette er finmalt masse som Havforskningsinstituttet frykter vil spre seg over lengre avstander enn gruveselskapene sier. Viktige gyteområder for torsk vil gå tapt, skriver SVs Lars Haltbrekken. Foto: Robin Røkke Johansen

Ikke mer søppel i sjø og fjord!

Mens Klima- og miljøministeren står på ei strand i Oslofjorden og plukker søppel og statsministeren står foran et kamera og snakker pent om hvor viktig det er å redde havet, forbereder to gruveselskap seg på å dumpe flere hundre millioner tonn avfall i to av våre fjorder, med regjeringens velsignelse.

Nordmenn går strandlangs disse dager og plukker søppel. Taustumper, q-tips, garnrester, små svarte kuler fra kunstgressbanene og mye mer. Plast og annen søppel som har blitt kasta i naturen og havna i sjøen.

Flere nordmenn enn noen gang plukke søppel på strendene. Plasthvalen fra Sotra utenfor Bergen vekket oss. Ukentlig kommer det eksempler på fisk og sjøfugl som har dødd på grunn av forsøpling. De har i god tro spist søpla vår som mat. Fått en metthetsfølelse og dødd.

Regjeringen skryter av at den bevilger mer penger enn noen annen regjering til opprydningsarbeid. Det er bra. Men av og til kan det være greit å se hva den andre hånda gjør. For mens regjeringen bevilger penger til opprydning med den ene hånden kaster den andre millioner av tonn med gruveavfall i to av våre flotteste fjorder, Førdefjorden og Repparfjorden. Dette er finmalt masse som Havforskningsinstituttet frykter vil spre seg over lengre avstander enn gruveselskapene sier. Viktige gyteområder for torsk vil gå tapt.

I januar sendte også Naturvernforbundet er brev til Klima- og miljøministeren hvor de påpekte farene for plastforsøpling fra den planlagte gruvevirksomheten i Førdefjorden og Repparfjorden. Sprengningsplast, finmalt plastikk som spres med fyllmassen etter sprenginger, er et betydelig problem, det har ikke minst strendene langs Jæren fått oppleve etter Vegvesenets vegbygging i området. Klima- og miljøministeren har bedt om en oversikt fra gruveselskapene. Nussir ASA som skal drive gruva ved Repparfjorden sier de ikke kan slå fast hvor mye plastsøppel de vil generere før gruvedriften er i gang. Det er jo vel seint.

I dag er det et fåtall land som bruker sjøen som søppelplass. De fleste har innsett at ute av syne ikke er det samme som ute av sinn, og som har tatt konsekvensene av at sjødeponi ødelegger alt liv på havbunnen. Norge er derfor dessverre et av ytterst få land som fortsatt gjør dette, sammen med Tyrkia, Papua New Guinea og Indonesia.

Regjeringa oppfordrer oss til å plukke søppel, minimere bruken av engangsplast og ikke hive søppel i naturen. Alt dette er strålende. Men hvorfor i alle dager tillater de at fjordene skal fylles med gruveavfall?

Samtidig som vi skal ta initiativ til en kamp mot forsøplingen av havet internasjonalt setter vi i gang nye forsøplingsprosjekt nasjonalt. Det er hyklersk så det holder. Kampen mot forsøplingen av verdenshavene er en av de viktigste sakene vi står midt oppe i. Bekjemper vi ikke denne forsøplingen vil det være mer plast enn fisk i verdenshavene innen noen få tiår.

Det er i dette bildet vi må se regjeringens planer om å ødelegge to av våre nasjonale laksefjorder. Havforskningsinstituttet har slått fast at gruveslammet vil spre seg mer og lenger enn gruveselskapene prøver å innbille oss.

Mens Klima- og miljøministeren står på ei strand i Oslofjorden og plukker søppel og statsministeren står foran et kamera og snakker pent om hvor viktig det er å redde havet, forbereder to gruveselskap seg på å dumpe flere hundre millioner tonn avfall i to av våre fjorder, med regjeringens velsignelse.

Det er nok søppel i fjord og sjø nå.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse