Annonse
TILTAKSPAKKE: Statsminister Erna Solberg, finansminister Jan Tore Sanner og barne og familieminister Kjell Ingolf Ropstad på pressekonferansen fredag, da regjeringen la fram en økonomisk tiltakspakke i forbindelse med korona-krisen. Foto: Statsministerens kontor

Dette er ikke nok, Solberg og Sanner

Det hjelper lite å kunne utsette skatteinnbetalingen når inntekten man skal skatte av er borte.

Det eneste vi med sikkerhet kan si, er at konkurser vil komme og at arbeidsplasser vil ryke.

Dette er ikke nok, Solberg og Sanner. Dere sier dere vil komme tilbake med flere tiltak, men hva venter dere på? Konkurser og et ras av arbeidsplasser vil komme ganske raskt slik situasjonen er nå.

Regjeringen tok kraftig i da den torsdag iverksatte unntakstilstand for å stanse koronaviruset. Men den er adskillig veikere i klypene når det gjelder tiltak for å hindre en varslet økonomisk krise, som kan føre til alvorlige seinskader for nasjonen.

Vi vet at konkursene vil komme. For å ta Tromsø som eksempel: byen er kjent for et rikt uteliv, og de siste årene også som en turistmagnet for utenlandske besøkende. Men i kafé og restaurantbransjen stilner det av nå: folk går ikke ut lenger. Vi sitter hjemme, noen av oss i tvunget karantene, de aller fleste av fri vilje. Vi har lyttet til oppfordringen om å ta del i smittedugnaden mot korona, og det er neppe særlig hyggelig heller, å måtte holde samtalepartnerne på kaffebaren på flere meters avstand.

Eller varehandelen: vi vet at mange butikker sliter fra før av. Netthandelen har tatt mye av markedet. I Tromsø sentrum har mange butikker bukket under. Opp har det i stedet kommet forretninger som retter seg mot turistene, som bare har økt i antall. Nå blir turistene også borte, i alle fall for noen måneder. Det vil disse butikkene få hard føling med.

Når turistene uteblir, faller en av bjelkene i næringslivet i Tromsø ned. Reiselivet blir hardt kvestet nå. Hotellene vil merke det, eventbyråer, transportbyråer, serveringssteder og de som tilbyr severdigheter og opplevelser likeså.

Tromsø har, i likhet med svært mange andre kommuner, mye småskala næringsliv. Det gjelder frisøren på hjørnet, det gjelder de mange kulturarbeiderne, ofte i enkeltmannsforetak, som nå ikke vet sin arme råd, etter en stim av kansellerte oppdrag. Inntektene er borte.

Dette er en katastrofe for mange, en katastrofe som til syvende og sist også rammer en hardt presset kommune, som hadde trengt skatteinntektene.

Verden utenfor ser ikke noe bedre ut. Fra Nord-Norge eksporteres det verdier for mange milliarder. Hva vil skje med det store fiskemarkedet i EU? Hva betyr det at store importland av norsk sjømat trolig også vil oppleve en kolossal, økonomisk tilbakegang? Korona-rammede Italia er et stort marked for nordnorsk tørrfisk..

Regjeringen har innført tiltak som gjelder endringer av permitteringsregler og skatteregler. Det er også innført avgiftslettelser for å hindre konkurser i flybransjen, og den nevnte utsettelsen av skatteinnbetaling for næringsdrivende. Det monner noe.

Men det er ikke nok.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen la forleden fram en krisepakke til 125 milliarder. Det som kom fra den norske regjeringen fredag var i høyden 10 milliarder.

Når et helt samfunn «pakkes ned» får det store konsekvenser, og situasjonen nå er kompleks og uoversiktlig. Det eneste vi med sikkerhet kan si, er at konkurser vil komme og at arbeidsplasser vil ryke.

Torsdag klarte statsministeren å etablere en felles kriseforståelse i det norsk folk. Vi skjønner alvoret, i motsetning til hva italienerne gjorde før det var for seint. Da ble det fra regjeringshold sagt, og jeg mener det var Erna selv som sa det: det er bedre å ta for hardt i, enn å gjøre det motsatte.

Fredag la hun og finansminister Jan Tore Sanner fram økonomiske tiltak som dessverre ikke står i forhold til den store krisen vi befinner oss i nå. Det må skarpere lut til, skal vi komme ut av denne situasjonen uten alvorlige langtidsvirkninger. Finansministeren sier disse tiltakene bare er første fase.

Men har vi virkelig tid til å vente på neste fase? Krisen er nå, og den eskalerer uhyggelig raskt.

 

 

 

 

 

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse