Annonse
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

– Ikke rart Helse Nord går med overskudd!

Cirka tre minutter tok det, og det er inkludert gåturen fra venterom til kontor – og kostet 310 + det staten dekker + pasientreiser + fri fra jobben. Det er ikke rart Helse Nord går med overskudd!

I går var jeg på sykehuset i Hammerfest. Jeg måtte ta fri fra jobben og kjøre 30 mil, to av dem på en vei som ikke engang jungelfolk hadde misunt oss. Ved sykehuset var det som vanlig ikke parkeringsplass å oppdrive, og på dårlige bein stavret jeg meg oppover den eviglange bakken. Heldigvis trengte jeg ikke å skynde meg, da man uansett ikke får audiens før minst en halv time etter oppsatt tid – så også denne gangen.

Passiaren mellom meg og legen gikk omtrent som følger:

Han: Så du plages med magen?
Jeg: Ja.
Han: Du har noen gallesteiner?
Jeg: Ja.
Han: Er du sikker på at det er det som skaper plagene?
Jeg: Nei. Jeg har ikke foreslått det i det hele tatt. Det var det en annen lege på sykehuset som gjorde.
Han: Har du tatt gastroskopi?
Jeg: Nei.
Han: Da må du gjøre det først. Takk for i dag.

Han sa ikke «takk for i dag», men det var nu takk for i dag uansett. Cirka tre minutter tok det, og det er inkludert gåturen fra venterom til kontor – og kostet 310 + det staten dekker + pasientreiser + fri fra jobben. Det er ikke rart Helse Nord går med overskudd!

Søsteren min opplevde noe av det samme, for mange år siden. Hun skulle ha en operasjon i Tromsø, så staten sendte henne dit på konsultasjon. Kirurgen stilte kun ett spørsmål, nemlig «røyker du?». Hun svarte ja, og han sa at det måtte hun slutte med to uker før operasjonen. Hun sa ja igjen, og så var de ferdige. Og det hører med til historien at hun fem år senere fortsatt sto på venteliste.

I 2011 hadde jeg kreft. Jeg ble operert fire ganger, to ganger i Harstad hvor jeg bodde, og to ganger i Tromsø. To uker før den fjerde operasjonen ble jeg innkalt til Tromsø på konsultasjon. Det viste seg å være en prat med anestesisykepleierne. Da skulle de plutselig snakke med meg om narkose, den fjerde gangen på seks måneder hvor jeg skulle ha det. Man skulle tro at jeg skjønte opplegget innen da, men mulig jeg ser kørka ut.

Norge bruker nest-mest penger på helse per innbygger innen OECD, aller mest om man ser kun på det offentliges utgifter. Vi bruker 6000 per person per år, og det er 75% mer enn gjennomsnittet når tallene er kjøpekraftjustert (SSB 2012).

Sånt skulle man tro at det ble mye god helse av, og på sett og vis blir det vel det, når norske menn kan forvente å bli 80 år, og norske kvinner 84. Men samtidig kan grekerne også forvente å leve til de er 80, og de bruker under halvparten av det vi gjør på helse.

Det finnes mange gode grunner til at vi har forholdsvis høye utgifter til helsevesenet her i landet. Høy levealder, mange eldre, spredt befolkning, langt til sykehus og en rekke andre faktorer.

Men jaggu må det spille inn at vi sender folk land og strand rundt for helt enkle spørsmål også! Hadde legen ringt meg i dag, eller sendt en mail, eller skypet hvis han absolutt må se meg, eller startet en chat på Face, så kunne vi fått avklart at jeg ikke har tatt gastroskopi, på under 30 sekunder. Jeg kunne gått på jobb, og han kunne også gjort noe fornuftig med tiden sin.

De eneste som har vunnet noe i dag, er foretaket Helse Nord.

617 millioner i overskudd i fjor. Lurer på hvordan de får det til.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse