Annonse
Det vil være en stor påkjenning for meg om lovforslaget som regjeringen har fremmet blir vedtatt, med avvikling og med en erstatningsordning som vil ruinere meg, skriver pelsdyrbonde Levin Mikkelsen i sitt brev til stortingsrepresentantene. Foto: Ola Solvang

Det er ikke rimelig at vi skal bruke resten av livet på å betale for at Venstre skulle med i regjering

Åpent brev til stortingsrepresentantene:

Hei,

Jeg er en pelsdybonde fra Birtavarre i Kåfjord kommune. Dere får denne e-posten fordi jeg har lyst til å vise dere hva som skjer med livet mitt, hvis dere vedtar regjeringens forslag til erstatning for avvikling av pelsdyrnæringen. Dette handler ikke om vi skal legges ned eller ikke, men om at mange av oss er i ferd med å få livet vårt ødelagt.

Dere er mine ombudsmenn. Jeg håper denne e-posten kan bidra til at dere ser hva som er i ferd med å skje, og stopper det. I det minste håper jeg at jeg kan bidra til at dere er fullstendig klar over konsekvensene dette vil ha for mange av oss.

Jeg er 65 år og har bygget opp min pelsdyrgård fra 1981 og fram til nå med stor egeninnsats og hjelp fra familien m.m.  Det vil være en stor påkjenning for meg om lovforslaget som regjeringen har fremmet blir vedtatt, med avvikling og med en erstatningsordning som vil ruinere meg.  Vi har fire barn som også mister en fremtidig investering som skulle bli en gård som skulle gå videre.

Det er noen problemer med den erstatningen regjeringen legger opp til. For det første tar de utgangspunkt i bokført verdi når de skal vurdere verdi av gården. Det er som dere skulle fått tilbake likningsverdien av boligen deres, dersom dere ble tvunget til å selge. Regjeringen vil ikke dekke mer enn 15-25 prosent av rivningskostnadene for bygg som nå bli verdiløse og vi får ingen erstatning for tapte inntekter.

Summen av dette er en katastrofe for mange av oss. For meg betyr det:

Mine beregninger vil tilsi  tap på ca.10 – 12 mill og en kostnad for å sanere min gård på rundt 4 mill.  All inntekt er tilbakeført i form av utbygging og fornying av min gård. Eg vil ikke få noen hjelp fra det offentlig når eg blir arbeidsledig, da eg har hatt liten skattbar inntekt grunnet innvesteringer i gården og  kostnader som eg ble pålagt grunnet dyrevelferdskrav m.m. Eg blir minstepensjonist når eg fyller 67 år. Da min pelsdyrgård ligger i et område som betegnes som skredfarlig så vil eg ikke få muligheter til å omstille til annet drift etter nye skredforskrifter.

Jeg håper virkelig dere ser hvilke enorme konsekvenser dette har for de to hundre familiene over hele landet som blir rammet av dette. Mitt eksempel er bare ett eksempel av mange. Vi blir lagt ned fordi det var det som skulle til for at Venstre skulle bli med i regjering. Det er ikke rimelig at vi skal bruke resten av livet vårt på å betale for det.

Med vennlig hilsen

Levin Mikkelsen, pelsdyrbonde

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse