Annonse
HELT ENIGE: Willy Ørnebakk (t.v), Tomas Norvoll og Ragnhild Vassvik blir oppfordret til å flytte arbeidsplasser ut fra fylkeshovedstedene i Nord-Norge. Foto: Emil Bremnes/Nord-Norges Europakontor

Ikke stopp utflyttingen

Hvilke oppgaver vil Tomas Norvoll, Willy Ørnebakk og Ragnhild Vassvik flytte fra Bodø, Tromsø og Vadsø til Lebesby, Lenvik eller Lurøy?

Makt skal flyttes fra Oslo og ut til fylkene. Regionreformen er en realitet. Dette vil si at staten overfører noen oppgaver til fylkeskommunene. Det er en varslet endring, det er nå også flertall for på Stortinget. Endringen kommer. Jeg skal ikke her diskutere selve regionreformen, men den må utvilsomt føre til endringer på andre områder. Mitt spørsmål er; hvilke oppgaver skal fylkeskommunen flytte ut til kommunene?

Staten overfører mer makt fra sitt område til fylkeskommunene. Det vil si at den samme jobben skal gjøres, men den som gjør jobben skal sitte nærmere brukerne. Er regionreformen å flytte makten over områdene og ressursene, eller er det å flytte en sentralmakt over til en annen sentralmakt? Hvilken reell innvirkning får denne endringen for innbyggere i Flakstad, Vestvågøy eller for den saks skyld Kvænangen? Jeg vil tro liten. Det som skjer er at makten flyttes fra et senter til en annet. Eller kanskje endog fra ett kontor til et annet i samme by. Kanskje det er bare snakk å flytte fra statens kontorer til fylkets kontorer i samme bygg.

Fra mitt perspektiv som ordfører i en liten distriktskommune langt ute i Lofoten ser jeg veldig liten endring. Regionreformen vil medføre at administrasjonen sentralt i Bodø kan vokse marginalt ifølge NRK, men betydningen for min kommune er forsvinnende liten. Er det ikke på høy tid at fylkeskommunene følger etter Stortingets flertall og gjør det samme. Flytte arbeid og kompetanse ut i sine fylker. Jeg har forståelse for at Flakstad er en liten kommune som kan bli for liten i en slik operasjon. Men vi har nabokommuner som er fullt i stand til å løse oppgaver vi er for små til. Kanskje det vil kunne være mulig å legge noe av denne makten over på regionrådene. Gi regionene mulighet til å utvikle seg innenfor et fagområde.

Er det slik at de kun ønsker å overføre flere arbeidsoppgaver til fylkene, mens realiteten er at det er 11 av 422 kommuner i landet som tjener på dette. Det er alle de som huser fylkeskommunens administrasjon? Det kan da ikke være god distriktspolitikk.

Det er på tide at fylkespolitikerne setter seg i vår båt. Det dere ønsker med nye oppgaver er vel og bra, men de stopper hos dere. Dere må ha en strategi hvordan dette også skal gå videre i kjeden. Hvordan skal dette kunne være med å skape vekst også i de andre kommunene som ikke har fylkesadministrasjonen. Det er tross alt flere av dem og det bor mest innbyggere der.

Jeg håper inderlig at veksten planlegges å komme i flere kommuner enn Vadsø, Tromsø og Bodø i nord. Derfor håper jeg nå de nye regionene i hele landet starter en jobb for å se hvilke oppgaver som skal flyttes ut fra fylkesbyggene til regioner og kommuner. En slik plan ønskes velkommen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse