Annonse

Ikke svekk AAP-ordningen

Gjennom seks år ved kongens bord har høyreregjeringen svekket NAV med store økonomiske kutt, men innstramningene i regelverket for Arbeidsavklaringspenger (AAP) mangler sidestykke.

Målet med politikk må alltid være å gjøre hverdagen til folk bedre enn den ellers ville vært. Derfor er vi engasjert i lokalpolitikken her i Tromsø - fordi vi ønsker sterkere fellesskap framfor økende forskjeller.

Det er ikke nytt at dagens høyreregjering skyver syke og uføre ut i økonomisk uføre, men endringene i AAP var dråpen som fikk begeret til å renne over.

Derfor har 175 av Arbeiderpartiets ordførerkandidater signert et opprop som krever at høyreregjeringen snur.

Gunnar Wilhelmsen er en av dem.

Målet med politikk må alltid være å gjøre hverdagen til folk bedre enn den ellers ville vært. Derfor er vi engasjert i lokalpolitikken her i Tromsø - fordi vi ønsker sterkere fellesskap framfor økende forskjeller.

Når høyreregjeringen velger å redusere stønadsperioden for AAP fra fire til tre år, og skjerper vilkårene for forlengelse ytterligere, skjer det motsatt; forskjellene blant oss øker, og de som trenger fellesskapet mest blir skjøvet ut av varmen. Det er ikke velferdsstaten verdig.

For dersom målet til høyreregjeringen var å gjøre syke og uføre mennesker avhengige av sosialhjelp, fremfor AAP, fungerer de nye reglene utmerket. Nye tall viser nemlig at hele 3100 mennesker er over på sosialhjelp, og at ti prosent av befolkningen nå er uføre. I tillegg er det kommunen, og ikke staten, som må ta regningen for sosialhjelp. Det fører til et enda trangere kommunebudsjett og mindre velferd til innbyggerne våre.

Derfor har Arbeiderpartiet gjentatte ganger kjempet imot kuttene fra høyreregjeringen. Vi har utfordret dem til debatt, marsjert i demonstrasjonstog og tatt opp saken i Stortinget. Fremfor å skyve mennesker ut i fattigdom, må vi sikre arbeid til alle, med skikkelige lønns- og arbeidsforhold. Vi skal hjelpe dem som kan jobbe, og samtidig skape trygghet for dem som ikke kan det.

For det er menneskeskjebner vi snakker om. Det er mødre og fedre, unge med store fremtidshåp og mange som har stått i arbeid tidligere. Akkurat nå har velferdsstaten Norge sviktet dem på det groveste.

Det er nesten ikke til å tro. Det er derfor NAV-ansatte fortviler. Det er derfor leger og advokater anbefaler høyreregjeringen å snu. Og, det er derfor vi i Arbeiderpartiet, med 175 ordførere og ordførerkandidater i spissen, nå setter ned foten. Vi nekter å la høyreregjeringen fortsette med sin urettferdige og usosiale politikk, og vi skal fortsette å jobbe for å reversere kuttene i AAP.

Folk som trenger å avklare helse- og arbeidssituasjonen sin blir ikke friskere at å kuttene i AAP. De blir bare fattigere. Det burde også høyreregjeringen forstått.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse