Annonse
UENIGE: Hvorfor er det viktig å stemple dem som er for, som naive? Eller pamper? Idioter? Ja, til og med korrupte? Bør det ikke være argumentene for og mot OL/PL som vurderes, i stedet for at man karakteriserer motstanderne? Foto: Scanpix

Det er ikke udemokratisk å ønske seg et OL

Hos mange OL/PL-motstandere ser det ut til at det er minst like viktig å ta mannen (eller kvinnen) enn å diskutere saken.

Om noe er udemokratisk, er det Opdahls forsøk på å stoppe dem som mener annerledes, gjennom å angripe deres moral og karakter, heller enn deres argumenter.

Jeg er en av dem som ønsker et OL og Paralympics til Norge i 2022. Jeg vet at mange har motsatt mening. Det respekterer jeg. Det er når saker diskuteres og meninger brytes i det offentlige rom at man finner grunnlaget for å ta sine beslutninger.

Men den respekten vi som er for, møter meningsmotstandere med, blir man ikke alltid møtt med tilbake. Hos mange OL/PL-motstandere ser det ut til at det er minst like viktig å ta mannen (eller kvinnen) enn å diskutere saken.

Hvorfor er det viktig å stemple dem som er for, som naive? Eller pamper? Idioter? Ja, til og med korrupte? Bør det ikke være argumentene for og mot OL/PL som vurderes, i stedet for at man karakteriserer motstanderne?

De aller kraftigste ordene har sjefredaktør Anders Opdahl i Nordlys brukt. Han snakker om idrettens ønske om vinterleker i Norge i 2022 som «kreft med full spredning». Videre er de frontfigurene som arbeider på oppdrag fra idretten for å få et OL/PL til Norge, «berme» med «forakt for demokratiet».

Voldsomme og unødvendige ord om meningsmotstanderne. Det er ikke udemokratisk å ønske seg et OL/PL til Norge, og heller ikke udemokratisk å arbeide for et slikt mål. Om noe er udemokratisk, er det Opdahls forsøk på å stoppe dem som mener annerledes, gjennom å angripe deres moral og karakter, heller enn deres argumenter.

Tenk om Opdahl og andre hissige motstandere kunne få debatten til å handle om sak, og ikke person? Da kunne vi for eksempel begynne diskusjonen med det følgende som utgangspunkt:
Ja, OL og paralympiske leker i Norge vil koste mye penger. Det er verdt å diskutere hva samfunnet får igjen for en slik satsing. Vi er mange som mener det vil være en god investering for en hel nasjon. Andre mener annerledes.

Og ja, IOC trenger reformer. Et viktig spørsmål er om et OL/PL i Norge kan bidra til de nødvendige reformene?

I stedet fortsetter mange motstandere å rakke ned på oss som er for. Det stilles nærmest som et krav, at vi skal gi opp saken. At vi skal slutte å jobbe for OL/PL fordi det for øyeblikket er et flertall i befolkningen mot OL/PL. Hvor demokratisk er det?

En så å si enstemmig norsk idrettsbevegelse står bak ønsket om å få et Paralympics og OL til Norge i 2022. Idrettspresident Børre Rognlien, generalsekretær Inge Andersen og alle andre nøkkelpersoner i Norges idrettsforbund har fått et utvetydig mandat til å jobbe for denne saken. Seinest på forrige ledermøte i Norges idrettsforbund i juni i år, der alle lederne i særforbundene og idrettskretsene var representert, var det kun en som stemte imot en resolusjon om at norsk idrett skulle jobbe for et OL/PL i 2022. På Skitinget for noen uker siden stilte en samlet skiidrett (inkludert Troms Skikrets) seg bak en resolusjon om støtte til et OL/PL i Norge i 2022.

Rognlien og Andersen har derfor fått et klinkende klart mandat fra idretten. De skal stå på til saken er avgjort, den ene eller andre veien. Og i idrettens ånd kjemper de med blanke våpen. De eneste som kan gi dem kontrabeskjed, er idretten selv.

Å forlange at idrettspresidenten og generalsekretæren i Idrettsforbundet må gå av fordi de følger marsjordren fra hele idrettsbevegelsen, er i beste fall en merkverdig definisjon av demokratiske spilleregler. Idrettspresidenten ble for øvrig enstemmig valgt av en samlet idrett på Idrettstinget i 2011.

Selv er jeg organisasjonssjef i en av Norges idrettskretser. Jeg er ingen pamp, og jeg har ikke møtt noen pamper andre steder i norsk idrett. Jeg er en av dem som jobber med idrett på grasrota. Det jeg skriver, skriver jeg kun på egne vegne, og ikke på oppdrag fra andre uansett hva enkelte måtte mene. Mitt utgangspunkt er et brennende engasjement for norsk idrett, og en sterk overbevisning om at OL/PL 2022 bør finne sted i Norge, og et sterkt ønske om at debatten må være redelig.

Derfor er min oppfordring: La oss få tilbake verdigheten i OL/PL-debatten. La oss møte hverandre slik motstandere gjør på idrettsbanen: Med respekt og gjensidig god vilje.
Avgjørelsen om statsgaranti skal Stortinget fatte i høst – det vil si at avgjørelsen ennå ikke er tatt. Derfor må debatten fortsette! På samme måte som OL/PL-motstanderne jobber for sitt syn, må tilhengerne kunne jobbe for sitt. Her kan vi lære av de beste og sakligste debattantene på begge sider: Argumenter bringes frem til saklig diskusjon som gir dypere innsikt.
Uenighet i sak må ikke føre til at vi mister respekten for hverandre som mennesker. Kampen kan være hard, men må alltid være fair. Det må vi ALDRI gi slipp på, uansett.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse