Annonse
Jeg kunne jo ikke la et bilde av meg stå i en reportasje om fortvilte juletreselgere - for det er jeg ikke, skriver Kurt Olsen om oppslaget i Nordlys før jul. Foto: Øystein Solvang

Ikkje fortvilt juletreselger

Like før jul ringte Nordlys meg fordi de ville lage en reportasje om juletrær og slikt er selvsagt en juletreselger og tromsdaling bosatt i Balsjorden selvsagt med på.  Det å flytte mot strømmen er ikkje bare enkelt.  Noen balsfjordinger har lurt på om jeg, en bygutt var vel bevart som flytta fra byen og til Tennes og Balsfjord? Kanskje var jeg ikke det, jeg kunne på åttitallet bygd meg et hus i byen og flytta på landet som sekstiåring og ha huspenger på bok, men jeg har alltid hatt en bonde i meg og sterkest var den da jeg flytta i 1980.

Jeg har no både angra og ikke angra, men klart meg, og ganske bra spør du andre her, men balsfjording er det litt vanskelig å kalle seg, selv etter snart 40 år på landet blant arbeidsomme og dyktige kollegaer i jordbruket.  Og Balsfjordinger er som folk flest, de er forskjellige.

Savnet etter Tromsø og Tromsdalen har alltid vært der og da eg med en tilfeldighet begynte å selge juletrær ved Eurospar på Tomasjordnes for mer en tjue år siden var det som å komme «hjem». Og der er jeg hver jul, det er blitt det jeg kaller mi jul.

Å selge juletrær til folket mitt har vært trivelig og lærerikt, en takk til først Espen, så Bjørn og no Freddy og alle andre hyggelige folk på Eurospar.  Og ikkje minst til alle dokker som går og venter på at jeg skal komme med trærne mine som halvparten kaller julebusk!  Jeg har gitt opp å forklare forskjellen på ei busk og et tre, det gjør ingenting for alle hyggelige relasjoner oss i mellom er mere verdt enn en forskjellen på busk og tre.

Men tilbake til Nordlys og meg.  Jeg uttalte meg gladelig om både det ene og det andre. Reportasjen kom på nett torsdag 20. desember, og da var overskrifta «Fortvilte juletreselgere» - fordi plast og billigtrær på OBS bygg tok markedet.  Sant nok tok juksetrærne og B-trær på OBS sin del av markedet.  OBS gjorde det samme i 2-3 år rundt år 2005 og gjør det på ny i år, mens jeg har solgt i alle år.  Vi merka jo det, men jeg var ikke fortvilt som overskrifta på nettet var, tvert imot gikk salget ganske så bra det, ja faktisk bedre enn i fjor, men ikke som for 10-15 år siden.  Da hendte det at dokker sto i kø med treet i handa og spurte etter pris.  Sånn er det ikke lengere, men artig uansett å være på Tomasjord og gi deg en hyggelig juleopplevelse.

Jeg kunne jo ikke la et bilde av meg stå i en reportasje om fortvilte juletreselgere - for det er jeg ikke.  En telefon til Nordlys måtte til og heldigvis lot det seg gjøre å få sletta «Fortvilte juletreselgere» før papirutgaven kom.  Overskrifta blei da Plasten overtar.  Delvis sant, men ikkje hele sannheten fordi det er også slik at noen har plasten på loftet og der blir den værende mens andre kan si at jeg har hatt plast i to år, men no skal jeg ha et juletre.  Men det er jo og slik at mange har plast eller juksetre som vi sier, men mangler lukta  og da kan vi hjelpe til med granbar til en billig penge. 

Ha ei fortsatt god jul!

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse