Annonse
NULL INNSYN: Hurtigruten nekter å svare på spørsmål fra pressen. Hemmelighold later til å være strategien. Og ledelsen ser ut til å ha rømt under dekk. Foto: Torgrim Rath Olsen

Ikonet falmer – minutt for minutt

Det er utrolig om noen innbilte seg at et koronautbrudd ville gå under radaren.

Det er trist å se en kystens storhet, et ikon falme, minutt for minutt. Hurtigruten ligger med sterk slagside mens det fosser ut nye opplysninger etter det fatale cruiset med MS Roald Amundsen. Alt som kunne gå galt, gikk galt, i selskapets bestrebelser på å bagatellisere og avfeie virusutbruddet om bord.

Det har helt åpenbart vært et forsøk på å minimalisere skadevirkninger for rederiet. At en koronasmittet mann hadde vært passasjer på skipet var mildt sagt dårlig reklame. Det kunne jo skremme folk fra å reise på cruise. Forsøket kunne ikke blitt mer mislykket.

Heldigvis. For vi kødder ikke med koronasmitte. Vi forsøker ikke å hemmeligholde mistanke om koronasmitte. Og vi opptrer definitivt ikke på en måte som kan spre eventuell smitte.

Hva skjedde på bruaMS Roald Amundsen? Hva foregikk hos toppledelsen på land?  Hemmeligholdet går som en rød tråd gjennom all håndtering de første dagene, og det har dessverre bare fortsatt. Man unnlot å gi passasjerene på det første cruiset informasjon om mulig korona om bord. Da skipet kom til Tromsø ville rederiet ikke ha ambulanser til kaia for å hente syke besetningsmedlemmer. Ambulanser ville vekke oppsikt og kunne jo medføre mistanke om koronasmitte. Det ble derfor bestilt spesialdrosje for å frakte dem til Universitetssykehuset Nord-Norge (UNN). Men på UNN var korona-alarmen allerede gått. Det tok sykehuset svært kort tid å konstatere covid-19 hos de syke.

Det er utrolig om noen innbilte seg at et koronautbrudd ville gå under radaren.

Men også offentlige instanser må ta sin del av kritikken i dette tilfellet. Folkehelseinstituttet (FHI) var informert om påvist smitte av en av passasjerene, likevel ventet man på at Hurtigruten selv skulle informere medpassasjerene fra turen. Det ble som kjent ikke gjort før skandalen var et faktum.

Av korrespondansen som Nordlys avslørte framgår det at det var mye om og men når det gjaldt teksten i pressemeldingen som opprinnelig skulle ut. Ord og vendinger ble formulert og omformulert. Kunne det stå «reiseselskap» for eksempel? Nei, det ville ikke Hurtigruten. Hva Hurtigruten ønsket ble det sentrale temaet i diskusjonen. Som om dette var en slags bord-servering fra det offentliges side.

Vi er inne i en pandemi. Viruset er uhyre smittsomt, det tar liv og vi har trolig de største utfordringene foran oss.  Da er det revnende likegyldig hvordan Hurtigruten eller andre sterke aktører ønsker at det skal informeres. Her må det være ærlighet og full åpenhet hele veien.

Det endte med at Hurtigruten ikke ville ha pressemeldingen ut i det hele tatt. Hurtigruten ville ha kontroll på informasjonen selv.

Dermed var det duket for informasjonsstrategien fra helvete. Det har vært selvskading så det holder. Sjefen sjøl ble jaget fra skanse til skanse av et samlet pressekorps og gikk fra å ikke vite om koronamistanken, til å vite likevel. Mandag la han seg flat, beklaget omsider, viste til svikt i rutinene og lovet grenseløs åpenhet. Men hemmeligholdet har bare fortsatt. Selskapet nekter nå å svare på spørsmål fra pressen. Ledelsen ser ut til å ha rømt under dekk.

Flåtesjefen i rederiet var selv kaptein på det siste cruiset med MS Roald Amundsen. Konserndirektør for maritime operasjoner var passasjer og hadde med seg familien. Sistnevnte er intervjuet i Nordlys, men sier svært lite. Nå stimler man sammen i flokk og «avventer etterforskningen».

Det er gått noen år siden NRK sendte programmet «Hurtigruten minutt for minutt», som ble en formidabel suksess og reklame for rederiet. Verdens vakreste sjøreise og jubel langs hele leia. Det som da ble bygd opp av positiv PR og goodwill forvitrer nå for hver dag som går. Kystens stolthet, hurtigruta, som er hyllet både i ord og toner, seiler i opprørt sjø, og er på feil kurs. Merkevaren svekkes minutt for minutt. Ikonet falmer. Og det hele er selvforskyldt.

 

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse