Annonse

Ingen generasjonskløft i Troms Ap om oljefritt Lofoten, Vesterålen og Senja

Spørsmålet når vi nå nærmer oss utgangen av 2016 er hvordan vi skal få de unge til å anvende sitt talent for matematikk, fysikk og IKT på fornybare områder. Dagens petroleumsingeniører må omskoleres til annen virksomhet.

Det var med et solid flertall Troms Arbeiderparti i helga gjorde vedtaket om å holde Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt. Med dette sa vi ikke nei til petroleumsaktivitet i Norge generelt og heller ikke i Nord-Norge spesielt. Vi sa nei til leting og utvinning i et område der den langsiktige gevinsten med andre næringer er større. Og - fremfor alt - sikrere.

Det er naturlig at de som er uenige er skuffet. Men det er ikke en unnskyldning for ordbruk som anklager motstanderen for å basere politikk på følelser mens en selv er den eneste med saklige argumenter. Dette enkleste av debattriks burde vært lagt igjen på ungdomsskolen eller ved studier av Arne Næss sine tekster.

Henvisningen om at AUF var tungen på vektskålen er i beste fall et tveegget sverd. Arbeiderpartiet har heldigvis i mange år hatt ungdom i partiet som skal leve sine liv i den fremtiden vi planlegger, lenger enn noen av oss andre. Derfor kjennes det godt å kjempe for de gode sakene sammen med dem. Likevel, hvis man hadde undersøkt, ville man ha sett vektige innlegg i både foreldre- og besteforeldregenerasjonen i helgas møte. 

Vedtaket om å holde LoVeSe oljefritt handler mindre om alder enn å balansere mange hensyn: Kortsiktighet mot mer langsiktighet; klimarisiko mot mer klimatrygghet; miljørisiko mot mer miljøtrygghet; ensidig mot mer differensiert arbeidsliv; solnedgangsnæringer mot evighetens perspektiver. 

Det handler også om å sende ut et signal. Det er riktig at fremtidens fornybare energi kommer til å bli tilgjengelig ved å anvende petroleumsindustriens metoder på nye måter og områder. Og det haster. Så spørsmålet når vi nå nærmer oss utgangen av 2016 er hvordan vi skal få de unge til å anvende sitt talent for matematikk, fysikk og IKT på fornybare områder. Dagens petroleumsingeniører må omskoleres til annen virksomhet. 

Noen referer til ur-Arbeiderpartimannen Einar Gerhardsen. Det gjør jeg selv også ganske ofte. Vårt parti la grunnlaget for jobbvekst i hele landet, både i privat og offentlig sektor. Arbeiderparti-regjeringer har fulgt opp, helt fram til regjeringen Stoltenberg II som fokuserte på det samme 60 år senere. Arbeid til alle har alltid vært vår jobb nummer én. Men arbeid til alle betyr også arbeid til alle i fremtiden.

Hva ville Gerhardsen gjort?

Vi finner ingen fasit på hva Einar Gerhardsen ville gjort hvis han sto ovenfor dilemmaene som følger med det grønne skiftet, som nåtidens politikere gjør. Men jeg kan minne om dette: Da jeg var om lag 3 år, i 1945, samlet Einar Gerhardsen unge menn rundt seg med topp utdannelse og nye ideer om et moderne næringsliv. De unge hadde med seg mye teknologi fra krigsårene i London der de lærte at krigen ble vunnet ved den beste teknologi. Deres mål var å finne løsningen for fremtidens næringer.

Så, hva ville Gerhardsen gjort? Hvis han var her i dag tror  jeg han ville vært opptatt av å sikre arbeidsplassene som konkurrerte i fremtidens segment. Jeg tror han ville sett til Danmark, en av våre naboer som de siste tiår har hatt en knallsterk økonomi. De eksporterer vindmølleteknologi, bioøkonomi. Smart cities er nøkkelen til et godt og trygt liv for mange dansker. Her må Norge melde seg sterkere på. 

Jeg innrømmer gladelig at jeg ikke alltid har vært sikker på at det riktige er å holde Lofoten, Vesterålen og Senja oljefritt. Mitt synspunkt har modnet med økende ulemper, og synkende gevinst. Risiko kan aksepteres, når gevinsten er god – eller når alternativene er katastrofale. Paris-avtalen veier tungt. Som rektor for UiT har jeg vært med på å utvikle kompetanse og etableringer i petroleum og fornybart. Jeg har lobbyert for Statoil til Harstad og ikke til Stjørdal. Sammen med Tromsø kommune bidro jeg til å få Aker Solutions til Tromsø. Alt dette var riktig, og jeg er stolt over å ha fått være med på det.

Tiden går, og vektinger av argumenter har skiftet. Jeg lytter, og leser. Lærer av unge, og av eldre. Og jeg bruker treningen gjennom et langt liv til å ta valg. Derfor er jeg glad og stolt over å ha bidratt til flertallsvedtaket i helga, og ser fram til å arbeide for dette til Arbeiderpartiets landsmøte våren 2017.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse