Annonse
Statsminister Erna Solberg, Frp-leder og finansminister Siv Jensen, Venstre-leder og kulturminister Trine Skei Grande og KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad utenfor Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland da regjeringsforhandlingene startet, onsdag 2. januar. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto

Makt uten glede

Erna Solbergs regjering er bygd på restene etter innbyrdeskrigen i KrF.

For Erna Solberg skulle det bli en fest. Drømmen om en firepartiregjering med flertall i Stortinget bak seg, var endelig gått i oppfyllelse.

I stedet ble det den mest gledesløse regjeringsdannelsen i nyere norsk historie. Det var ingen smil å se. Trine Skei Grande fremsto faktisk som direkte trist.  

Hun hadde sittet på Granavollen og kjempet for framtiden til sine tantebarn, sa hun nesten gråtkvalt.

Men mest av alt virket det som Venstre-lederen led av alvorlig politisk slitasjegikt allerede på regjeringens første dag.  Venstre er i fritt fall på meningsmålingene, har gått på en lang rekke nederlag i regjeringsforhandlingene, og mange i partiet ønsket helst å hoppe av Solberg-toget samtidig som KrF kom ombord.

Det skal nevnes at rådgiverne og fotfolket i Høyre var raskt ute med å feire begivenheten, og gratulere hverandre med den første borgelige flertallsregjeringen siden Willoch-regjeringen i 1983.

I KrF er det nesten ingen som feirer. Noen kan riktignok se fram til å bli statsråder, og noen unge karrierister i nettverket rundt Ropstad og Bollestad kommer til å bli statssekretærer eller rådgivere.

Men i sum er det mye smerte, og det kommer fra et åpent sår som verker etter en partiødeleggelse Norge ikke har sett maken til. Smerten i KrF øker når Siv Jensen ikke kan skjule gleden over at det er Frp som har vunnet viktige slag. Om bilavgifter, bompenger og innvandring.

Frp kan garantere at det ikke skal komme mer enn 3000 kvoteflyktninger til Norge i året. Og KrF må nikke lydig. Det er det motsatte av hjertevarmen Hareide ønsket å spre sammen med Støre. Og kanskje kommer også Sylvi Listhaug tilbake i regjering for å strø salt i såret.

Det blir altså mer Frp-politikk når KrF går inn i regjering, ikke mindre.  Det er vanskeligere å finne en klarere indikasjon på at KrF har forhandlet ut fra en posisjon basert på svakhet, ikke styrke. Frp visste at Ropstad-fløyen uansett ikke kunne tape ansikt og si nei til forhandlingsresultatet. Siv Jensen har utnyttet det til fulle.

KrF går i tillegg inn i regjering som et splittet og smadret parti etter innbyrdeskrigen, som endte med at partilederen selv gikk av i protest.  Det var så vidt båten bar i landsstyret torsdag kveld.

I abortsaken vet snart ingen hvem som har lurt hvem. Har Erna Solberg lurt Ropstad? Eller har Ropstad lurt sine egne? Endringene i abortloven som Ropstad lokket med på fylkesårsmøtene i november, ble det uansett ingenting av. Ikke engang så mye som en utredning om paragraf 2 C.

Det forsterker sinnet og bitterheten på rød side, mens skuffelsen øker langs det ganske smale grunnfjellet på blå side. 

Erna Solberg har nå nådd sitt endelige mål. Men med KrF i regjering må hun betale med å stå inne for politikk hun egentlig er mot. Slik er nå engang kompromissets natur. Og i en situasjon som kaller på ansvarlig økonomisk politikk, har hun fått et parti med på laget som vil løse alle problemer med mer penger. KrF minner litt om den umettelige stormåsen her nordpå. “Ska ha, ska ha”, skriker den.

Spørsmålet er hva som kan skje hvis Erna må si nei til KrF-kravene i de to statsbudsjettene denne regjeringen i praksis har for å sette sitt stempel på Norge.  Det er ikke sikkert Erna vil si nei. Høyre har tross alt blitt et raust administrasjonsparti. Nesten som foreldre med vidåpen pengebok. Og her kan småbarna i Venstre og KrF se frem til å forsyne seg med lommepenger for å holde familien samlet.

Erna Solberg leder ikke bare den blåeste regjeringen Norge har hatt. Det kan også bli den dyreste.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Nordlys overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Annonse