Annonse
BEHANDLER MODELL FOR LEDELSE: Styret her ved UiT Norges arktiske universitet skal onsdag denne uken velge mellom ansatt eller valgt rektor. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys

Ingen grunn til å skifte modell

Onsdag skal styret ved UiT Norges arktiske universitet avgjøre om universitetet fortsatt skal ha en valgt rektor som også er styreleder, eller om man skal gå over til en modell med ansatt rektor og ekstern styreleder.

Innstillingen fra universitetsdirektør Jørgen Fossland gir ingen anbefaling om valg av modell. I stedet blir det helt og holdent opp til universitetsstyret å vurdere saken. Utfallet er helt åpent.

Det virker merkverdig at styret ved UiT får en sak uten anbefaling, før behandlingen av en sak som er helt avgjørende for institusjonens fremtid.

Det er vanskelig å spekulere i årsakene til dette, men det er uansett krevende å få øye på en rasjonell begrunnelse for hvorfor denne saken kommer opp nok en gang, bare tre år etter at den sist ble behandlet.

Den gang avviste styret å skifte modell, etter å ha konkludert med at det ikke kan dokumenteres noen effekt ved å gå over til ansatt rektor. Det var en klok beslutning.

Lite tyder på at situasjonen har endret seg. En intern høring blant de ansatte ved universitetsmiljøet i Tromsø viser også denne gang en overveldende støtte til valg av et rektorteam. Det er i seg selv et tungtveiende argument mot å foreta endringer.

Også sett utenfra er det vanskelig å få øye på behovet for å endre ledelsesmodellen ved UiT. Spørsmålet blir om modellen med valgt rektor har klart å skaffe de tydelige frontfigurene som trengs for å markere UiT. Svaret er ja, når man studerer rekken av rektorer fra de siste årene: Anne Husebekk, Jarle Aarbakke, Tove Bull og Ole Danbolt Mjøs.

Alle har vært sterke rektorer med tydelig regional forankring, og alle har spilt en rolle som viktige stemmer fra nord. Modellen har heller ikke vært til hinder for store omorganiseringer eller vellykkede fusjoner med høgskolene i Tromsø, Alta, Narvik og Harstad.

Dersom man går inn for en modell med ansatt rektor, flyttes makten over til Kunnskapsdepartmentet. Da er det eieren som utnevner styreleder, som igjen skal ansette en rektor. Da risikerer UiT å flytte makt sørover. Det kan i beste fall karakteriseres som et gedigent selvmål fra Nord-Norges viktigste samfunnsaktør.

Nord-Norge trenger en uavhengig og sterk rektor som henter sin støtte og legitimitet fra ansatte og studenter i landsdelen, og ikke fra en styreleder som er håndplukket av et departement i Oslo.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse