Annonse
Ordfører i Kautokeino, Johan Vasara. Foto: Anita Bakk Henriksen

«Ingen har jo dødd av dette»

Når dette er argumentet mot de bekymringene vi i Ap har for anbudsutsetting av kriseberedskapstjenester og den pågående ambulanseflykrisen, så må jeg si at det gjør meg kok forbanna.

Uten operativ ambulanseflyplass i Indre-Finnmark gambles det med livene våre fra før, vi kan ikke akseptere en forverring av denne situasjonen ved at også helikopteret nå forsvinner.

Overlege Mads Gilbert koker regelrett over når han til VG 23. juli sier at «Hvis målestokken er at du må slenge et lik på bordet, har vi flyttet grensene for hva som er akseptabelt veldig langt».

Det er et legitimt folkekrav at syke mennesker skal få luftambulanse når behovet er der. Det bør ikke herske tvil om man skal få nødhjelp til ens gamle foreldre, seg selv eller ens nyfødte baby med raskest mulig transport til sykehus. Vi kan ikke godta at våre lokale sykehjem og helsesentere får anmodninger fra helsemyndighetene om å unngå bruk av ambulansefly for å spare på flykapasiteten.

For landets desidert største kommune, Kautokeino, langt unna både sykehus og flyplass i et fra før av stort fylke har det alltid vært påkrevd med en bastant og sta lege for å få rekvirert luftambulanse. Uten flyplass har våre leger ofte vært i situasjoner der de nærmest må bønnfalle AMK over telefon i 20-30 minutter før det til slutt sendes helikopter. Det er uakseptabelt at det nå skal bli enda verre, for det blir verre hvis de allerede skjøre helikopterressursene nå tvinges til å også betjene områder som har flyplass, men som altså har mistet ambulansefly.

Når vi og enkelte andre områder kun har helikopter som alternativ betyr det at helikopteret må være ledig og parat 24/7 året rundt. Mødre med barsels- og fødselskomplikasjoner og folk med hjertestans og hjerneslag kan ikke vente i timevis mens helikopteret transporterer pasienter i Berlevåg og Honningsvåg, mennesker som burde hatt ambulansefly tilgjengelig fra sine lokale flyplasser. Uten operativ ambulanseflyplass i Indre-Finnmark gambles det med livene våre fra før, vi kan ikke akseptere en forverring av denne situasjonen ved at også helikopteret nå forsvinner. Med bil i utrykning tar det fire i timer til sykehuset i Hammerfest og seks timer til Tromsø.

Liv kan gå tapt.

Her har regjeringen og ansvarlige myndigheter i Oslo det øverste ansvaret for å rydde opp. Med to års planlegging har krisen vært varslet lenge. Vi er allerede tre uker på overtid siden den nye operatøren Babcock tok over 1. juli, og fremdeles varsles det om forlengelse av krisetiltakene.

Vi forventer ikke bare en løsning, men en forbedring av beredskapen til alle oss som bor i nord.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse