Annonse
SKAPTE KUNSTDEBATT: Det går unna når Karl Karlsson lager kunst hjemme i garasjen i Tromsø. Maksimalt 14 minutter på hvert verk. Foto: NRK

Det er ingen kunst

Det er kanskje på tide at de ansatte selv får ansvaret for utsmykningen av egne arbeidsplasser.

Politimannen Karl Karlsson i Tromsø har oppnådd status som rikskjendis. Og det etter å ha sagt sin oppriktige mening om kunsten som pryder veggene i det nye politihuset i byen. Dog «pryde» er kanskje å ta hardt i, for de fleste ansatte mener visstnok at kunsten er aldeles skrekkelig, og slett ingen kilde til inspirasjon i hverdagen. Karlsson mener endog at kunsten er så nitrist at den også kan bli en belastning for mennesker som oppsøker politiet i en sårbar livssituasjon.

Karlsson, som også er tillitsvalgt for Politiets Fellesforbund i Tromsø, var frimodig nok til å erklære at han selv kunne gjort det bedre med å rote sammen noe hjemme i egen garasje. Så skjer altså det det utrolige at Karlsson blir tatt på ordet. Han blir invitert til å holde sin egen utstilling hos Kurant i Tromsø. Ettersom Karlsson tok utfordringen, og hans verker får god mottakelse også fra en etablert kritiker, er den klassiske diskusjonen i full gang. Hvem kan bedømme hva som er kunst? Diskusjonen går høyt om symbolikken i Karlssons abstrakte kunstverk, som han ifølge eget utsagn bruker et sted mellom 4 og 14 minutter på. All ære til Karlsson som, trolig utilsiktet, har skapt dialog mellom den såkalte kunsteliten og publikum.

Det er, vi hadde nær sagt dessverre, liten tvil om at Karlsson har berørt et ømt punkt. Det er ikke rent få offentlige arbeidsplasser i Norge der ansatte må slite med kunst de i virkeligheten ikke kan fordra. I Tromsø er det brukt hele 1,3 millioner kroner på kunsten i politiets nye lokaler. Den er skaffet til veie av den statlige virksomheten KORO. De har som hovedoppgave å produsere, forvalte og formidle kunstprosjekter ved offentlige anlegg her til lands.

Men det er jo slett ikke sikkert at en modernistisk jury i Oslo bør ha en slik uinnskrenket makt. Vi må tilstå at vi har stor sans for forslaget fra sosiologen og samfunnsdebattanten Kjetil Rolness: “Kan det ikke være en ide at de ansatte i offentlige institusjoner selv får anledning til å utsmykke nybyggene de skal jobbe i? Eller i alle fall deler av dem? Det ville vært en god måte å spare ganske mye skattepenger på, og dessuten skape større trivsel på arbeidsplassene.”

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse