Annonse

Ingen lønnsmygg

North Energy er en mygg som har snabelen stukket dypt ned i statskassa og i aksjonærens lommer.

North Energy er en mygg som har snabelen stukket dypt ned i statskassa og i aksjonærens lommer.

Et lite selskap i petroleumsbransjen omtales gjerne som en oljemygg. Et slikt selskap er North Energy. I dagens avis kan våre lesere få nærmere innblikk i lønnsforholdene i denne oljemyggen. Nå er det velkjent at lønningene for ledere i søkkrike petroleumsselskap ikke akkurat handler om småpenger. Det er imidlertid noe overraskende at det opprinnelig nordnorske selskapet North Energy opererer med lønnspakker for sine ledere som er hentet fra en helt annen virkelighet enn den selskapet lever i.

North Energy er – for å si det mildt – ikke akkurat et søkkrikt selskap. I hele sin levetid på sju år har ikke selskapet funnet en dråpe utvinnbar olje eller gass. Men selskapets toppleder, Erik Karlstrøm, hadde like fullt en lønnspakke i 2013 på ikke mindre enn åtte millioner kroner. Finansdirektøren i North Energy, Knut Sæberg, nøyer seg med en samlet lønnspakke på beskjedne fire millioner kroner. 

Det er ikke til å undres over at en av de nordnorske aksjonærene gir følgende kommentar til saken: «Det må vel være bra betalt for et selskap som går så dårlig som North Energy». De fleste vanlige dødelige vil selvsagt undres over hvor pengene kommer fra, når selskapet selv ikke har tjent en krone på sju år. Forklaringen er enkel:North Energy er en mygg som har snabelen stukket dypt ned i statskassa og i aksjonærens lommer. Selskapet har fått flere kapitalinnsprøytninger gjennom stadige emisjoner. Dessuten får det refundert 78 prosent av sine leteutgifter fra staten.

Det er nesten uforståelig at en del ledere i næringslivet utvikler en så utpreget umusikalsk holdning til hva sjefer på forskjellige nivåer er verdt i lønn. At ledelsen i North Energy dessuten, i tillegg til sin faste millionlønn, mesker seg med bonuser, uten at selskapet overhodet har hatt inntekter, er intet mindre enn surrealistisk. Det er svært merkverdig at styret i selskapet ikke makter å se at dette er så langt fra sunn forretningsdrift som det går an å komme. Men hva hvis selskapet gjør drivverdige funn, slik at alle de spilte millionene likevel gir avkastning? I så fall må de finne noe annet enn myggolje.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse