Annonse
Det er absolutt ikke slik at «resten av Helgeland» mener at Rana ikke skal ha flyplass og et godt sykehustilbud, men vi mener det skal være gode tilbud for alle på Helgeland, skriver varaordfører Rune Krutå (Ap) i Vefsn. (Foto: Helgelendingen)

Det er ingen som ønsker at du flytter tilbake til Oslo, Charlotte

Det sju av 11 styremedlemmer i Helgelandssykehuset gjorde i forrige uke, var å lytte til klokkeklare råd fra fagmiljøene som advarer mot alt annet enn ett felles sykehus for Helgeland.

I et leserbrev, publisert på blant andre Nordlys sine debattsider, skriver hjemvendt ranværing Charlotte Nordbakken om vurderingene hun og familien gjorde da de forlot storbylivet i Oslo for å vende nesa hjem til Helgeland. Det er flott at helgelendinger som har vært ute og fått seg en utdanning ønsker å flytte hjem når behovet for å ha nærhet til natur og barnas besteforeldre melder seg. Jeg vet om mange som har gjort akkurat de samme vurderingene som Nordbakken før de valgte å flytte hjem til Mosjøen, Sandnessjøen, Brønnøysund eller Dønna.

Som jurist bør Nordbakken derfor vokte seg vel for å føre en argumentasjon der hun kritiserer andre i samme situasjon som henne og hennes familie, for de valgene og vurderingene de har gjort. «Vi følte at vi flyttet på bygda da vi flyttet til Mo i Rana. Å flytte lenger ut på bygda er uaktuelt», skriver Nordbakken som fortsetter å liste opp Rana-samfunnets fortreffelighet, samtidig som hun sier rett ut at de andre stedene på Helgeland er for små, fagmiljøene ikke sterke nok og vil aldri være aktuelt bosted for henne. Jeg unner Rana enhver tilflytter i ei tid der vi her i nord sletter med å opprettholde befolkningstallene. Det samme gjør jeg for de andre kommunene på Helgeland også. Ingen av kommunene er store nok, eller kanskje attraktive nok til å tiltrekke oss horder av nye innbyggere. Men sammen, som en region, burde vi absolutt være det. Det tenker jeg kan være et moment for også Nordbakken å ta med seg.

I sitt leserbrev skriver Nordbakken følgende: «Politisk er det derimot stor motvilje mot Rana. De mindre byene og bygdene på Helgeland ser ut til å ville alt annet enn at flyplass, sykehus og tingrett skal bli plassert i Rana.» Dette blir å argumentere på feile premisser. Det er absolutt ikke slik at «resten av Helgeland» mener at Rana ikke skal ha flyplass og et godt sykehustilbud, men vi mener det skal være gode tilbud for alle på Helgeland.

Det sju av 11 styremedlemmer i Helgelandssykehuset gjorde i forrige uke, var å lytte til klokkeklare råd fra fagmiljøene som advarer mot alt annet enn ett felles sykehus for Helgeland. Noe annet vil også være reint ut uansvarlig. Skal vi sikre sterke fagmiljø i vår relativt folkefattige region, må disse miljøene samles på ett sted som ivaretar befolkingen på hele Helgeland.

Nordbakken hevder også at politikerne sør på Helgeland nærmest ønsker at hun og hennes familie bare skal flytte tilbake til Oslo. Dette er altså kritikken som deles ut for at lojale lokalpolitikere gjør det de kan for å ivareta befolkningen på et samlet Helgeland. Jeg synes det er veldig flott å høre at Nordbakken er fornøyd med å bo i det hun kaller «en akkurat passe stor by». Mo i Rana har mange flotte innbyggere og har i likhet med resten av regionen veldig mye bra å by på. I likhet med veldig mange andre, stolte helgelendinger ser jeg veldig gjerne at folk kan fortsette å bo på et sted der de er trygge og føler seg vel. Skal vi gjøre det mulig også i framtida må vi skape gode tilbud for alle. Som den overveldende majoriteten av høringssvar i sykehussaken viser, gjør vi det aller best gjennom å foreta valg der man ivaretar hele regionen.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse