Annonse

Ingen skam å snu

Vi opplever altfor sjelden at politikere har vett til å snu når de oppdager at de er i utakt med folket.

Vi opplever altfor sjelden at politikere har vett til å snu når de oppdager at de er i utakt med folket.

Nyheten var forventet, men likevel gledelig. Helseminister Bent Høie (H) meldte i går at det ikke vil bli innført noen reservasjonsrett for fastlegene. I går ettermiddag jobbet Høie sammen med sine støttepartier i Stortinget, KrF og Venstre, for å snekre sammen en kompromissløsning som alle kan gå for. Uten noen reservasjonsrett.

Helseministeren har altså tatt til etterretning at det store folkeflertallet er sterkt mot hans opprinnelige forslag. Det fortjener Høie faktisk ros for. Vi opplever altfor sjelden at politikere har vett til å snu når de oppdager at de er i utakt med folket. For helseministerens og Erna Solbergs vedkommende har det nok gjort et ekstra sterkt inntrykk at motstanden har vært voldsom i egne partirekker. 

Markante kvinnelige Høyre-politikere og en rekke av partiets mest profilerte ordførere har åpent gått ut mot forslaget om reservasjonsrett. Jens Johan Hjort i Tromsø og Fabian Stang i Oslo er bare to av dem. På et tidspunkt må det ha blitt klart for Høyre-ledelsen at forslaget ikke var gjennomførbart uten å påføre både partiet og regjeringen et sår som aldri hadde kommet til å gro. Kampen ville fortsatt med uforminsket styrke, også innad i Høyre.

Bent Høies sympatiske evne til å justere den politiske kursen har altså blitt hjulpet av et ganske formidabelt politisk press. Vi holder likevel fast ved at Høie fortjener ros fordi han ikke viser seg som en stivsinnet maktpolitiker. Det ville dessuten være et livsfarlig signal fra en mindretallsregjering som er avhengig av kontinuerlig, parlamentarisk støtte, dersom man prøvde å presse gjennom et så upopulært forslag.

Vinnerne i denne politiske bataljen er norske kvinner. Og taperen er ikke Bent Høie, men Knut Arild Hareide og femprosentpartiet han leder. KrF har atter en gang forsøkt å tvinge gjennom et av sine særstandpunkter gjennom en kynisk politisk hestehandel, på tvers av meningene til det store folkeflertallet. Dette er derfor også en seier for demokratiet og et sviende nederlag for KrFs religiøst funderte demokratiforakt.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse