Annonse
OPPDRETT: Det tidligere kravet om lukkede anlegg er blitt til «et mål» om havbruksanlegg uten rømming, negativ lusepåvirkning eller skadelig forurensing. Foto: Ola Solvang

Ingen skam å snu

Nå har Tromsø Ap funnet en anledning til å moderere seg, for partiet kan ikke gå til valg med stempel som næringsfiendtlig og uforutsigbart.

Et politisk direktiv om at næringa skal pelle seg på land, før de teknologiske forutsetningene for landbaserte anlegg er tilstede, er ønsketenking.

Kommunestyret i Tromsø har droppet kravet om lukkede anlegg for nye oppdrettskonsesjoner. Det skjedde etter at Arbeiderpartiet snudde i saken. Omkampen kom da kommunestyret behandlet en egen sak om «Arbeid med bærekraftig utvikling av havbruksnæringen».

Nå heter det at produksjonen av oppdrettsfisk skal skje på en miljømessig, sosial og bærekraftig måte. Kravet om lukkede anlegg er blitt til «et mål» om havbruksanlegg uten rømming, negativ lusepåvirkning eller skadelig forurensing.

Det var i november i fjor at kommunestyret i ishavsbyen gjorde seg bemerket med et vedtak hvor det ble slått fast at for å gi nye konsesjoner til oppdrettsanlegg eller forlenge de eksisterende, måtte anleggene være landbaserte. Beslutningen kom som en del av Tromsøs nye klima og miljøplan, og anført av MDG, SV og Rødt, sluttet Arbeiderpartiet seg til forslaget.

Det førte til intern oppvask i Ap. Ordfører Kristin Røymo var den eneste som stemte imot, og hun har senere sagt at hun en kort stund vurderte å melde seg ut av partiet sitt, på grunn av det som skjedde.

Nå har Ap funnet en anledning til å moderere seg. Det førte til splittelse av ledertrioen på rådhuset, men for Ap sitt rykte som ansvarlig parti, er dette godt nytt, sett i forhold til den kommende valgkampen. For vedtaket i november var en forhastet beslutning, og Ap i Tromsø kan ikke gå til valg med stempel som næringsfiendtlig og uforutsigbart.

Når det er sagt er det klart at havbruksnæringa har mye å jobbe med på miljøfronten. Rømninger, avlusing med bruk av kjemikalier som det hefter stor usikkerhet ved, sykdom og konflikter med tradisjonelt fiskeri, har gitt næringa et heller frynsete rykte.

Men et politisk direktiv om at næringa skal pelle seg på land, før de teknologiske forutsetningene for landbaserte anlegg er tilstede, er en type ønsketenking som bare vil skade ei viktig kystnæring. Det er ikke Tromsø Arbeiderparti tjent med, det har partiet nå innsett, og det er som kjent ingen skam å snu.

 

Du må ha et abonnement for å lese videre. Er du allerede Nordlys-abonnent? Trykk logg inn.

Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse