Annonse
Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Foto: Nordlys-arkiv

Det er ingen skam å snu, herr statsråd

Solvik-Olsen kunne lyttet til de klare innspillene fra mediebransjen, og ventet til Kvikkas beviselig var i stand til å levere tilfredsstillende kvalitet.

«Posten skal ikke gå med overskudd, den skal gå med posten». Ordene tilhører Kystpartiets Steinar Bastesen, og falt fra Stortingets talerstol for en del år tilbake. Men utsagnet har fortsatt gyldighet. For levering av brev, pakker og aviser er infrastruktur i vårt langstrakte land - på linje med vei, strøm, vann og avløp.  

Dette er offentlige oppgaver. Målet er ikke å tjene penger, men å levere tjenester som fungerer. Om du bor midt i Oslo sentrum eller på yttersida av Senja, skal ikke avgjøre om du har vann i kranen eller får post i postkassa.

Fra mars i år var det imidlertid slutt med post på lørdager, i hele landet. Mange vil nok si at det var en naturlig utvikling, ettersom postmengden stadig minker og mengden på lørdager bare var 25 prosent av det som ble utlevert på en vanlig hverdag.

Først og fremst lå det økonomiske motiver bak. Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) anslo at «Statens behov for støttekjøp fra Posten ville reduseres med rundt 400 millioner kroner» ved å kutte postdistribusjon på lørdager, ifølge Aftenposten. Det store «lørdagspost-opprøret» uteble, trolig fordi Posten fortsatte å levere avis på lørdager i områder uten eget avisbudnett.

Rundt 15 prosent av norske avisabonnenter bor i områder uten eget avisbudnett. I januar ble levering av lørdagsavis i disse områdene satt ut på anbud, slik Staten gjerne gjør i jakten på å gjøre offentlige tjenester billigere. To aktører meldte seg på i konkurransen: Posten, som har fått avisa frem i tiår etter tiår, var naturlig nok med. Konkurrenten var det fram til da nokså ukjente Ålesund-firmaet Kvikkas.

Sistnevnte vant anbudskonkurransen 12. august i år, til manges store overraskelse. På kort tid ble Kvikkas et kjent navn i norske avishus, men neppe av de grunner Ålesund-firmaet selv hadde ønsket seg. For allerede fra første stund har det heftet stor usikkerhet rundt i mediehusene. Ville den nye aktøren være i stand til å levere lørdagsavis rundt om i vårt langstrakte land, med fjorder og daler, i bygder uten gatenavn og husnummer, med sinnrike postkassesystemer som bare den lommekjente postmannen har kontroll på?

Svaret fikk vi i Nordlys og en rekke andre aviser første lørdag i november. Den varslede katastrofen ble akkurat dét; en katastrofe. Og de som rammes er hovedsakelig avisabonnenter som bor i distriktene.

Klagene har – helt forståelig – strømmet på, til Nordlys og mange andre norske avishus. Statsråd Ketil Solvik-Olsen, mannen som har det overordnede ansvar, uttalte følgende, i første setning, da Kvikkas fikk jobben: «Avis er ferskvare, det gjeld òg på laurdagar». Når flere tusen avisabonnenter nå ikke får denne ferskvaren, er statsråden frekk nok til å peke på avishusene. Han hevder sågar at vi forsøker å legge skylda på Kvikkas.

Sannheten er den at Solvik-Olsen har gitt jobben til en aktør, som ikke hadde nubbesjanse til å bygge opp et tilfredsstillende apparat på den tida de har hatt til rådighet, fra anbudskonkurransen ble avgjort til første lørdag i november. Solvik-Olsen kunne lyttet til de klare innspillene fra mediebransjen, og ventet til Kvikkas beviselig var i stand til å levere tilfredsstillende kvalitet.

Det øret har statsråden valgt ikke å lytte med. Nå går vi en ny lørdag i møte med et utall abonnenter som dessverre ikke får avisa si. Det taper alle på: Kvikkas, avishusene, men først og fremst avisleserne i distriktene.

Til slutt: Det er ingen skam å snu, herr statsråd. Du kan fortsatt sørge for at avisleserne får «ferskvaren» sin på lørdager, selv om det kan koste kroner og prestisje.     

 
 

     

 
 

 

 
 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse