Annonse
Hvis ikke NRK-ledelsen på Marienlyst har innkalt til krisemøte allerede, er det ingen grunn til å vente. Dette går ikke over, det er vår soleklare fornemmelse. Foto: NRK

Ingen skam å snu, NRK

Forbrukermakten har talt. Nå må NRK snu før det er for sent.

 
NRKs omlegging av distriktssendingene på TV ser ut til å være et selvskudd av de helt sjeldne. Distriktssendingene som allerede var redusert fra 20 til 15 minutter, er nå ytterligere redusert ned til fem minutters sendinger tre ganger på kveldstid.
 
NRK har i praksis tatt et veletablert tilbud ifra folk uten å erstatte det med noe annet som oppleves som en reell erstatning. Overgangen er dessuten svakt kommunisert. TV-seerne er regelrett tatt på senga. 
 
Slikt blir det bråk av. Allerede etter noen få dager med det nye konseptet, ser vi et gryende folkeopprør i sosiale medier, et opprør som sprer seg over hele landet.
 
Gisle Halvorsen fra Nordreisa har satt ord på harmen mange ser ut til å føle. Facebook-innlegget til Halvorsen er på ett døgn delt sensasjonelle 6.600 ganger. Det betyr at flere hundretusener Facebook-brukere landet rundt har fått med seg kommentaren hans. 
 
Mange andre har også ytret seg kritisk til de nye distriktssendingene til NRK. Vi så lignende tilstander for temmelig nøyaktig ett år siden. Da var det Rema som sto i stormen.
 
Dagligvaregiganten fikk virkelig kjenne på forbrukermakta, ikke minst i Nord-Norge, etter at de ville droppe en rekke produkter fra lokale bryggerier, deriblant Mack.
 
Forskjellen når NRK nå legger seg ut med seerne, er at de i praksis legger seg ut med sine egne eiere. Det er folket gjennom den lovpålagte lisensavgiften som finansierer NRK. Da har selvsagt folket noe de skulle ha sagt.
 
NRKs rolle og oppdrag har vært gjenstand for tiltakende debatt det siste året. Det har først og fremst vært en politisk debatt som har engasjert mest innad i mediebransjen.
 
Det NRK står overfor nå er en debatt som kommer fra folkedypet, fra by og land. Hvis ikke NRK-ledelsen på Marienlyst har innkalt til krisemøte allerede, er det ingen grunn til å vente. Dette går ikke over, det er vår soleklare fornemmelse.
 
Det er ingen skam å snu, heter det. Og det er det NRK-ledelsen bør gjøre: Snu mens de ennå kan.
 
Vi er overbevist om at seerne med det vil tilgi NRK.
 
 
Nordlys sine lederartikler blir skrevet av mediehusets redaktører og faste kommentatorer. Gruppen ledes av politisk redaktør.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse