Annonse
FUGLEFJELL: Sentrumsgårder er blitt reine fuglefjell og deler av sentrum er oversvømt av måsedritt. Foto: Kjetil Grape

Ingen er tjent med at dette får fortsette

Kommunen bør forby mating av måsen i sentrum. Digre, feite måser på torget kommer neppe i nød om uvettige mennesker ikke får lov å fôre dem med søt bakst og gatekjøkkenmat.

Når en svartbak, med et vingespenn på 150 – 158 centimeter, bestemmer seg for iskrem eller bolle, og angriper for å få tak i maten, er det ikke vanskelig å skjønne at folk blir skremt.

Tromsø kommune skal etter planen pusse opp Storgata videre nordover, Stortorget inkludert. Prislappen er 50 millioner kroner. Da kan man ikke ha måse-sirkuset, som blir verre og verre for hvert år, med på lasset.

Noe må gjøres, men hva?

Noen foreslår forbud mot å mate måsen. Andre vil bygge egne fuglefjell til dem. Det siste er faktisk forsøkt. I Berlevåg bråkte krykkja infernalsk natt og dag. Støyen ble uutholdelig. Folk fikk ikke nattero. Situasjonen var så ille at skrikene fra krykkja slo inn på babycaller på barneværelser, og vekket opp slitne småbarnsforeldre, helt uten grunn. Ungene sov, det gjør antakelig aldri krykkja.

Berlevåg kommune tok saken i egne hender og bygde krykkje-hotell i utkanten av kommunesenteret. Det kostet 220.000 kroner å sette opp noe som lignet på en fiskehjell. Til ingen nytte. Krykkja ga blaffen i tilbudet om utsikt, spesialdesign og miljøvennlige materialer. Den ville bli i sentrum. Basta. Så hvis man tror at det bare er å bygge nytt, legge til rette for nye reir-områder: det kan vi sannsynligvis bare glemme.

Kommunen kan forby mating av måsene, men ikke håndheve et forbud. Et forbud vil få dyrevernerne til å reagere, og vise til Dyrevelferdslovens pålegg om hjelpeplikt til dyr i nød. Så blir jo spørsmålet om digre, feite måser på torget kommer i nød om ikke uvettige mennesker får lov å fôre dem med søt bakst og gatekjøkkenmat.

En faginstans som Mattilsynet, for eksempel, kan ta affære dersom fuglene går inn på steder der det lages mat. Fungerende avdelingssjef for Mattilsynet for Troms og Svalbard, Hilde Haug, sier at fugler inne på serveringsbedrifter er å betrakte som skadedyr, og at Mattilsynet kan fatte vedtak dersom virksomhetene ikke gjør tiltak for å hindre at de kommer seg inn. Faren er at fuglene forurenser maten, noe som kan føre til sykdom hos mennesker. Hva som skjer utenfor lokalene er ikke tilsynets arbeidsoppgave.

Kommunehelsetjenesten kan gripe inn dersom det er snakk om et folkehelseproblem, som forurensing, støy osv. Så spørs det om problemene på torget kvalifiserer til betegnelsen helseproblem.

Det er kommunen som har ansvar for kommunal eiendom. Tromsø kommune har klart å rydde vekk både villkatter og duer i sentrum, måseplagen må det også være overkommelig å få bukt med. Da trenger man gårdeierne med på laget. De som får tak og vegger tilgriset og ødelagt av måsedritt, burde jo være interessert.

Det er ille å høre om turister som erklærer at de aldri mer vil besøke Tromsø, dersom ikke måseplagen opphører. Voksne synes det er plagsomt, og slitsomt, å vandre rundt med fare for å bli truffet av dritt fra oven. Mange barn blir redde. Når en svartbak, med et vingespenn på 150 – 158 centimeter, bestemmer seg for iskrem eller bolle, og angriper for å få tak i maten, er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor. Det er scener som tatt ut av Hitchcocks filmgrøsser «Fuglene».

Ingen er tjent med at dette får fortsette. Tromsø sentrum mister enda mer attraktivitet dersom ikke noe blir gjort. Det går igjen ut over næringslivet i denne delen av byen.

Jeg etterlyser kommunepolitikerne i sakens anledning, ferietid til tross. Å bruke 50 millioner skattekroner på å pusse opp et område som sårt trenger det, er det liten vits i, hvis resultatet fortsatt blir et fuglefjell oversvømt med måsedritt.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse