Annonse

«Ingen trenger å tvile på at milliardæren Huang Nubo er en stråmann for det kinesiske kommunistpartiet og landets myndigheter»

Nordlys’ Oddvar Nygård kommenterer den kinesiske investorens kjøp i Lyngen.

Mange eksperter advarer mot den kinesiske ekspansjonen i nordområdene.

Bare timer unna grunnlovsdagen i jubileumsåret for nasjonen Norge, får vi vite at en liten bit av landet er solgt til Kina. Den geskjeftige forretningsmannen Ola O.K. Giæver, som har solgt en million kvadratmeter land i Lyngen kommune til den styrtrike kinesiske forretningsmannen Huang Nubo, tror sikkert dette bare er business as usual, og er velment blåøyd når han ønsker at dette skal skape arbeidsplasser og turisme i hjemkommunen. Det kan godt skje, men implikasjonene av dette salget er så mye mer. Huang, som er nært knyttet til Kinas herskere, har kjøpt noe langt mer enn arktisk natur og stillhet. Han har skaffet Kina et lite fotfeste i Arktis.

For ingen trenger å tvile på at milliardæren Huang Nubo er en stråmann for det kinesiske kommunistpartiet og landets myndigheter. Ingen kan operere slik han har gjort siden nittitallet, hjemme i Kina og i utlandet, uten nære forbindelser og godkjenning av Kinas styrende makter.

Huang, som av finanstidsskriftet Forbes er beregnet å være god for 4,9 milliarder kroner, er selv medlem av kommunistpartiet og har jobbet sentralt i det kinesiske propagandaministeriet.

Han har lenge prøvd å kjøpe landområder i Arktis. Huang viser stor interesse for kjøp av eiendom på Svalbard og prøvde også å kjøpe land på Island, der han måtte gi opp fordi islandske lover forbyr salg av landeiendommer til borgere utenfor EØS-området. Norge har ikke en tilsvarende lovgivning. Dermed ser det ut til at et lite stykke Norge nå blir kinesisk.

Å skulle gjette hva de bakenforliggende, konkrete planene er når det gjelder eiendomskjøpet i Lyngen, blir bare spekulasjoner. Det vi derimot vet, er at Kinas interesse for Arktis er meget stor. Vi vet også at verdens mest folkerike land er sulten på alle slags ressurser, og at deres tilstedeværelse i Arktis er sterkt økende. Dette førte bl.a. til at Kina ble tatt opp som observatør i Arktisk Råd for ganske nøyaktig ett år siden, for øvrig med den norske regjeringens godkjennelse.

På havet har Kina demonstrert sin arktiske tilstedeværelse de siste årene ved å sende isgående fartøyer fra Kina til Svalbard og Barentshavet gjennom passasjen nord for Russland. På land har Kina lenge hatt en forskningsstasjon i Ny Ålesund på Svalbard. Og på Grønland driver kinserne omfattende industriell virksomhet.

Mange eksperter advarer mot den kinesiske ekspansjonen i nordområdene. Blant dem er forfatteren Juan Pablo Cardenal, som har skrevet boka «China’s Silent Army», som handler om de ukjente lobbyistene som jobber i det skjulte for de kinesiske makthaverne i utlandet. «Kinas interesse i Polhavet er helt åpenbar. De har et stort behov for transport av varer denne veien i fremtiden», sier Cardenal, ifølge NRK Hordaland.

Professor Ernst Nordtveit ved Universitetet i Bergen, som er ekspert på de juridiske forholdene i Arktis og nordområdene, uttalte til NRK i forbindelse med Huangs interesse for å kjøpe land på Svalbard, at «det handler om norsk suverenitet», og mener Norge bør se nærmere på sitt lovverk når stater med tunge strategiske interesser er ute etter landområder.

At Utenriksdepartementet ikke vil gi noen kommentar til Nordlys i forbindelse med Huangs eiendomskjøp i Lyngen, er ikke overraskende. Norske myndigheter beveger seg som kjent på silkeføtter når det gjelder relasjonene til Kina, som vi så overbevisende har fått demonstrert nylig. Det er likevel liten grunn til å tvile på at man i UD er meget oppmerksomme på problemstillingene rundt Kinas arktiske ekspansjon.

I utenrikspolitiske ekspertkretser her hjemme snakkes det bl.a. om Kinas militære ambisjoner globalt. En av disse er at Kina har en plan om innen ti år å ha bygd seks nye hangarskipgrupper. Realiserer kineserne dette målet vil landet skaffe seg en tung militærstrategisk tilstedeværelse på alle verdenshav.

I mellomtiden vil nok tiden vise at Huangs kjøp av land i Lyngen neppe vil forbli et enkeltstående fremstøt for å skaffe stormakten et større og sterkere fotavtrykk i Arktis.

 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse