Annonse
Too Good To Go
Fra matsvinn til måltid - nå kan du kjøpe billig overskuddsmat via en app i Tromsø.

Ingen vil kjøpe en enslig banan

En kjøpmann i Alta oppfordrer oss til å støtte de enslige bananene som ingen vil ha – det så vi i «Utgått på dato – en syklende dokumentarfilm om matsvinn» som ble vist på TV 2 denne uken. Ved hjelp av en helt ny app slår jeg et slag for den enslige bananen!

Maten hører hjemme i magen, og ikke i søpla.

Tanken på at all energien, jorda og arbeidskraften som ligger bak hver eneste matvare går til spille når den kastes provoserer meg. Derfor jobber jeg nå med å lansere en storstilt redningsaksjon for overskuddsmaten i Tromsø. Appen Too Good To Go hjelper spisesteder og butikker med å selge mat til redusert pris som ellers ville ha blitt kastet mot slutten av dagen. Dette er en god løsning for både forbrukeren som ønsker å skåne miljøet, studenten som vil spare penger og kokken, som av respekt for faget sitt, ikke har lyst til å kaste mat.

I Kystens Hus-erklæringen 2015 slår Tromsø kommune fast at de ønsker å iverksette tiltak for å redusere mengden av mat som kastes. De skal jobbe for å løse lokale miljøproblemer og bidra til å redusere klimagassutslipp. Dette er veldig oppløftende. I følge Matvett, som er mat- og serveringsbransjens eget selskap for å forebygge og redusere matsvinn i Norge, står verdens matproduksjon for ca. 30 % av klimagassutslippene. En tredjedel av denne maten går rett i søpla! Jeg mener at Too Good To Go er et glimrende verktøy i denne sammenhengen. Verden produserer nok mat til å mette 12 milliarder mennesker, men vi er bare 7. Det sier seg derfor selv at det er mye mer som skal til, men appen kan være en del av løsningen på noen av problemene vi står overfor.

Engasjementet for miljø og bekjemping av matsvinn i Tromsø er stort! Det så vi på gårsdagens miljøkveld i regi av Naturvernforbundet, hvor «Utgått på dato – en syklende dokumentarfilm om matsvinn» også ble vist. Alle de 50 deltakerne på miljøkvelden uttrykte frustrasjon over at så enormt store mengder med spiselig mat går til spille. Flere aktører var samlet med ett mål for øyet: å diskutere hvordan vi sammen kan løse matkastingsproblematikken i Tromsø by. Flere gode tiltak ble presentert. Framtiden i våre hender Nord jobber for eksempel med å etablere en matsentral i byen, og Tromsø Folkekjøkken skaper sosiale måltider av mat som ellers ville ha blitt kastet fra dagligvarebutikkene. I tillegg til dagligvarer tar appen vår også for seg overskuddsmat fra kafeer, bakerier og restauranter. Og allerede nå kan man logge inn i appen og redde et måltid hos blant annet Smørtorget kaffe & mat i sentrum eller Kaffebønna på Jekta. 

Maten hører hjemme i magen, og ikke i søpla. I løpet av én dag kastes 170 000 brød i Norge, mens 21 000 mennesker i verden dør av sult. Det er absurd at vi lar dette skje hver eneste dag. Det skremmer meg at vi ikke viser større respekt for ressursene – det er faktisk enklere å gjøre en forskjell enn man kanskje tror. Det handler om å minne hverandre på at vi er nødt til å ta bedre vare på maten. Too Good To Go-appen gir overskuddsmaten bein å gå på, i stedet for at den havner i søpla. Og hva er vel bedre enn det? Det er på tide at vi bretter opp ermene og tar vår del av samfunnsansvaret. Som Kieran Kolle, regissør for «Utgått på dato», sa: Vi må slutte å skylde på andre, dette problemet er det opp til oss selv å løse. 

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse