Annonse
TILBAKE TIL FORTELLINGEN: Skal det nye fylket Troms og Finnmark lykkes må man vinne tilbake fortellingen. Vekk med det uføre, og inn med den nord-norske entreprenøren – eller Ottar-ånden, skriver Asgeir Ueland.

Innfør Ottar-ånden i Troms og Finnmark

De gamle grensestridomkampene kan man heller ta på fotballbanen.

Det noen vil kalle tvangsekteskapet mellom Finnmark og Troms, blir fullbyrdet ved inngangen til det tredje tiåret i det 21. hundreåret. Slike sammenslåinger blir det ofte sjau av. I Møre og Romsdal lever fogderistriden i beste velgående. På Jæren ble det skrevet leserinnlegg mot kommunesammenslåingen i 1964, så sent som 2008. Andre steder har det gått mer smertefritt.

Uansett bør en tenkte seg litt om før en fyrer av gårde leserinnlegg om «tollingan i Tromsø» eller «villfarelsen i Vadsø». Får det grobunn vil et splittet Nord-Norge forsterke den fortellingen om landsdelen som har vokst fram i sør. I den fortellingen blir Nord-Norge framstilt som en klientstat, høy på uføre, lavkompetanse og fraflytting. Den blir også hektet på en historisk dominans fra sør, fra sanseatene i Bergen i middelalderen til sunnmørske trålrederier i dag.

Selv etter krigen, da Finnmark og Nord-Troms ned til Lyngen som det eneste stedet i landet begynte helt på ny, ble Finnmarkskontoret nok et kapittel om dominansen utenfra. Man kunne forme samfunnet i den sosialdemokratiske ånden som tok over landet og dominerte i tiår. Alt dette går inn i fortellingen om klientstaten.

Men samtidig var det folk som tok initiativet i egne hender. Både etter krigen og tidligere med bergenshandelen, fristilt fra «reglene» fra sør. Det gamle Hålogaland som Ottar fortalte om til Englands kong Alfred på 800-tallet, reiser seg fra asken. Samtidig var Ottar var med sine reiser et sant medlem i datidens globalisering.

Skal det nye fylket Troms og Finnmark lykkes må man vinne tilbake fortellingen. Vekk med det uføre, og inn med den nord-norske entreprenøren – eller Ottar-ånden. Å komme dit vil kreve holdningsendring, utdanningsløft, lange dager, hardt arbeid og entusiasme. Det vil kreve at en tenker ut prosjekt og nyvinning som ingen andre ennå har tekt på. Man kan kanskje ikke endre ting over natten, men signalene som kommer fra fylkesledelsen vil forme fortellingen i årene som kommer.

De gamle grensestridomkampene kan man heller ta på fotballbanen. Ledelsen i det nye fylket bør framheve arven fra Ottar. I januar 2020 kan man skape en ny fortelling om Nord-Norge. Det at man kanskje stjeler Ottar fra de i Nordland er ren bonus, for det er nettopp gjennom rivalisering at laget blir bedre. Sånn, da står dere fritt til å skjelle ut det nye fylket i kommentarfeltet under.  

 

Asgeir Ueland er forfatter, historiker og journalist.

Lik Nordnorsk Debatt på Facebook

Annonse
Her er du velkommen til å debattere saken videre. Men tenk gjennom hvordan du vil framstå og hvilke uttrykk du bruker. En liten huskeregel: Ikke skriv noe som du ikke kunne ha ropt ut på torget med mange tilhørere. Du må bruke fullt navn - falske profiler blir utestengt. Hold deg til saken, vis respekt og stor raushet overfor andre. Trakassering, trusler og hatske meldinger slettes.

Med vennlig hilsen Guttorm Pedersen, debattredigerer

Annonse